Международен артфестивал “Горски Резонанс“ ще се проведе в Чинарената гора на Белащица. В него участват 66 творци от 17 държави.  Събитието, организирано от галерия „Резонанс“, се провежда  в продължение на четири сезона.  Галеристката Антония Димитрова има амбицията да превърнат Чинарената гора в Европейска гора на културата, която кореспондира с обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата. 

В артфестивала са включени живопис, рисунки, инсталации, обекти, фотографии, пърформанси, танци, музика и  фолклор, които  се сливат в едно синкретично преобразяване на природата. Мотото тази година е „Движение“. 

Според легендата тази гора, както и вековният чинар, се свързват със Самуиловите воини, създали с. Белащица по името на Беласица планина, където през 1014 г. се води битката между цар Самуил и византийския император Василий II. Ослепените воини на Самуил са предадени като награда на предания военачалник Никифор Скифи, управител на Пловдивска област по това време. Българските войници пренасят със себе си малки чинарени дръвчета, които до тогава не са съществували в Пловдивския регион. Те засаждат и вековния сега чинар, който е на повече от 1000 години и под чийто клони Пенчо Славейков е написал баладата „Неразделни“.  

Още новини ТУК

TrafficNews.bg