На 17 януари празнуваме Антоновден, почита се паметта на Свети Антоний. На този ден имен ден празнуват Антон (от гръцки език - ценен или „който увеличава цената"), Андон, Андонко, Анто, Анко, Анчо, Тоню, Тончо, Доне, Донко, Дончо; Антония, Андония, Антонка, Тона, Тонка, Дона, Донка и други.

Свети Антоний Велики бил роден в богато семейство, но като младеж останал сирак. Вместо да продължи занаята на баща си, който му оставил доста пари, свети Антоний раздал всичко, което имал, на бедните.

След това той се усамотил в една пещера. В пещерата свети Антоний бил нападнат от хищници, но от небето се разляла светлина, която премахнала многобройните му рани.

От небето се чул глас, който казал на свети Антоний, че ще стане известен по целия свят. Тогава свети Антоний се зазидал в стара къща, където живял сам десетки години.

Той починал на 17 януари, затова на този ден се почита паметта му. Свети Антоний наистина станал известен със способността си да лекува неизлечимо болните, след като излязъл от зазидания си дом.

Тъй като светецът е известен с лечителската си дарба, този ден се свързва с болестите и по-точно с различни ритуали за предпазване от тях. Едно време са се правили питки на този ден, които са се мазали с мед и са се давали на децата.

И досега в някои райони на България този обичай се спазва, за да са здрави децата, а и възрастните. Тъй като свети Антоний се смята за защитник на българите от чума, на този ден задължително се правела питка, която не се дарявала на никого и никой не хапвал от нея.

Тя се оставяла, за да се нахрани с нея чумата и да не закача никого от семейството. Тъй като от суеверие хората не са изричали думата „чума”, тя била известна като „леля”.

На този ден светецът гони лудостта, но често не успява да я хване и се сърди. Денят е определен за предпазване от болести. На този ден жените не трябва да предат, да плетат, да варят боб или леща, за да не разсърдят чумата, шарката или синята пъпка. Те правят само содени питки, намазани с мед или маджун и ги раздават на близки и съседи за здраве. Една от питките се оставя на тавана за „белята, за лелята", т.е. за чумата. От там и този ден се нарича още Лелинден.

За Антоновден задължително на трапезата трябва да има печено свинско месо, свински ребра със зеле, луканка и обредните ястия: варено жито, баница, орехи, мед и други.

Още новини ТУК

TNS.bg