Plovdiv Jazz Fest тази година отново събира прочути музиканти. Фестивалът, който ще се проведе от 27 до 29 октомври, е очаквано събитие от ценителите на джаза. Деветото издание ще продължи три поредни вечери в Дом на културата „Борис Христов“. „Ще видите и ще чуете един камерен фестивал. Ще бъдем много обрани откъм присъствие на големи групи на сцената. Ще бъдат основно дуети. Дори ще си позволим един соло концерт на китара.“ – разказва Мирослава Кацарова, създател на Plovdiv Jazz Fest.

Фестивала ще открие американският китарист Джулиан Лаж, който ще свири заедно с перуанския басист Хорхе Родер. За изявата на дуото Кацарова посочва, че ще чуем „много фина, мечтателна, вглъбена музика“. Във втората фестивална вечер са концертите на Волфганг Мутшпил и Шико Пинейро. Австрийският китарист ще представи солова програма, а Пинейро пристига в България със своя квартет. Мирослава Кацарова определя бразилеца като „много атрактивен джаз артист“, като „човек, който е роден за сцена“. Тя има лични впечатления от него, тъй като миналата година е имала възможност да го слуша на панаира в Бремен Jazzahead.

Третата вечер на Plovdiv Jazz Fest ще има във фокуса си пианото. За първи път в България ще гостува виртуозната италианска пианистка и певица Франческа Тандои, чието име набира все по-голяма популярност на съвременната джаз сцена. Фестивалът ще завърши с концерт на Джоуи Калдерацо трио и техния специален гост – саксофониста Мигел Зенон. Калдерацо е добре познат на българската публика от участието си в Бранфорд Марсалис квартет. За пианиста Мирослава Кацарова разказва, че е безкомпромисен по отношение на музиката и че за него е важно всичко да бъде изпипано до най-малкия детайл. Саксофонистът от Пуерто Рико Мигел Зенон е един от най-уважаваните артисти в джаза. По-рано тази година той беше избран от Асоциацията на джаз журналистите в САЩ за „Композитор на годината“.

 Девето издание на феста ще започне на 27 октомври с връчването на Голямата награда на Plovdiv Jazz Fest. Тази година тя е отредена за Веселин Веселинов – Еко – „едно момче, което никога не пораства, българският джазов Питър Пан“ (по думите на Мирослава Кацарова). На 19 октомври Еко ще навърши 60 г., а няколко дни след това ще му бъде връчено и признанието от Plovdiv Jazz Fest. Басистът ще се изяви на сцената на фестивала със своя дуетен партньор от Das Weltschmerz Duett – пианиста Милен Кукошаров, а специален гост ще бъде Мартин Ташев. Ден преди същинското начало на Plovdiv Jazz Fest в Радио Пловдив ще се проведе концерт на Димитър Бодуров трио, част от съпътстващата програма на фестивала.

 TrafficNews e медиен партньор на Plovdiv Jazz Fest!