В третото издание на „Пътят към върха“, пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на седем концерта на 6 сцени с участието на над 50 артисти, всички заедно по пътя към върха на едно от любимите пловдивски тепета. Мястото отново е хълм „Бунарджика“, началото на първите събития е в 16.00 часа, а кулминацията е на върха с концерта „Световното кино в музика“ с участието на Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов и Плевенската филхармония, с начало в 21 часа.

Организатор на събитието е Община Пловдив, Отдел "Култура, археология и културно наследство", район "Централен" и Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“.

Проектът е част от Културния календар на града за 2023 година.

Една от емблемите на Пловдив е превърната в прекрасно пространство за отдих, туризъм, спорт и култура. Проектът „Пътят към върха“ носи идея, която в интересни и сублимни времена идва да ни замисли за пътя по който идваме, вървим днес и ще вървят децата ни утре. Идея, осветяваща нов прочит на историческите знаци от хълма, с които живеем без да се замисляме от векове. Идея за познанието, историята и великата мъдрост на всеки един народ да живее в хармония с нея. След две успешни издания, в концепцията на настоящото са заложени различни по жанр и стил художествени интеракции, целящи да задоволят и провокират разнообразните вкусове, очаквания и потребности на аудиторията, затова ще чуем класика, джаз, поп и др. Помислено е отново и за децата. Предвидени са и много изненади, които включват пряко участието на публиката на импровизираните сцени.

Вижте подробната програма!

Сцена 1  – Акведукт  

Концерт „Деца в оркестъра“

Времетраене – 2 сета по 45 мин. Между 17.30 - 20.00 

Деца в оркестъра е концерт, в който деца от ЦНСТ „Детска къща“ Пловдив свирят съвместно с възпитаници на музикална къща „Дивизи“ и професионалните музиканти от Оркестър на Държавна опера Пловдив/. Първият концерт на този проект, осъществен  от Къща за музикални вълшебства „Дивизи“, Оркестър на Държавна опера Пловдив и Боян Иванов през 2021г. спечели Награда Пловдив в категория „Музика“.

В продължението му ще можете да чуете произведения от Моцарт, Вебер, Вивалди, Лерой Андерсън и Петко Стайнов. Солисти са децата Боян Славов- ударни инструменти, Петра Терзийска – цигулка и Алтънай Асенов-  ударни инструменти, както и специалният гост  Боян Иванов  – кларинет, който ще пристигне от Лондон за концерта. Диригент е Константин Добройков.

Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ има за своя мисия ранното детско, музикално образование и възпитание. В момента в нея се обучават над 50 деца на възраст 4 - 15г, които изучават различни класически музикални инструменти, солфеж, история на музиката, ансамблово свирене. Възпитаници на „Дивизи“ участват в национални и международни конкурси и са носители на множество награди.

Сцена 2  – алеята пред  Летния театър    

Галерия ЕТЕРНА представя Детска работилница с педагози по изобразително изкуство.

Начало 16.00

Концерти „Джаз за деца“  

Времетраене – 2 сета по 45 мин. Начало 16.00

„Джаз за деца” са образователно-развлекателни концерти за малки и големи, които дават възможност на публиката да участва активно в изпълненията на джаз пиеси, популярни детски песни, аранжирани в стиловете рагтайм, боса нова, фънк, бибоп, както и на класически пиеси.

Началото е поставено през май 2010г. в столичния клуб „Чайната“ от известния български тромпетист – Венцислав Благоев, и млади джаз музиканти.

За 12 години проектът се радва на публика от цялата страна, гостувал е на столични клубове, детски градини, културни центрове, музикални, специализирани и общообразователни училища, както и на фестивалните сцени: „Дни на музиката в Балабановата къща (Пловдив), „Мартенски музикални дни” (Русе),„Джаз форум Стара Загора”, „Джаз в Бургас”, „Благоевград джаз фест”, „Дикси джаз фест – Велико Търново, „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ и др. През 2012 година „Джаз за деца” получава наградата „Златно перо” за принос към българската култура, а през 2016г. - “ПроКултура” за принос за развитието на достъпа на младите хора до културата.

Венцислав Благоев - тромпет и водещ

Станислав Арабаджиев - пиано

Димитър Благоев - китара

Михаил Иванов - контрабас

Невена Григорова - барабани, вокал

деца – перкусии и песни

Сцена 3  – Фитнес площадката                 

Концерт „Картини от Пиацола“

Времетраене – 2 сета по 45 мин. Между 17.30 - 20.00 

„Картини от Пиацола“ ще ви потопи в страстния свят на тангото с музиката на Астор Пиацола. От богатия репертоар на композитора ще бъдат изпълнени едни от най-известните му произведения, като  Adios Nonino, Libertango, Oblivion, Violentango и др. Това е проект на акордеониста Калоян Куманов и е създаден през 2021 година за стогодишнината от раждането на Астор Пиацола. Вече втора поредна година проектът “Картини от Piazzolla” е част от най-големите фестивали в София, Пловдив, Варна, Враца, Пещера и още сцени из цяла България.

Този музикален проект е представен от солистите:

Калоян Куманов - акордеон, Виктория Каридова - цигулка, Ралица Ботева - пиано, Едит Унджиян - вокал

Сцена 4 .  – JAZZ

Концерт DIXIELAND OL' STARS JAZZTET

Времетраене – 3 сета по 45 мин. Между 17.30 - 20.00 

От 35 години музикантите са в основата на много успешни формации за стар джаз - Университетски рагтайм бенд, Александров рагтайм бенд, Дикси джоукърс, Фантазиаланд дикси бенд и др. Репертоарът им включва стотици пиеси и песни в стил рагтайм, диксиленд и суинг. В програмата – джаз теми интерпретирани в характерния импровизационен стил на формата . Освен, че са прекрасни инструменталисти, повечето от тях обичат и да пеят, особено заедно с публиката.

Невилиян Гемижев - кларинет

Павлин Павлов - тромбон

Александър Куманов - банджо

Проф. Владимир Радулов - пиано

Димитър Узунов - туба

Стефан Кожухаров - барабани

Венцислав Благоев - корнет и лидер

Сцена 5  -  На завоя по пътя към върха

Концерт „Магдалена Петрович от България търси талант“

Времетраене – 3 сета по 45 мин. Между 17.30 - 20.00 

Магдалена Петрович е българска виолончелистка родена в Сърбия. Участва в различни музикални фестивали - "Rutesheim Cello Academy" през 2016 г. работейки с Якоб Спан, Вен Син Янг и джаз виолончелистът Стефан Браун както и във фестивала "Пабло Касалс" – Франция в класа на Никлас Шмид.

Нейното музикално образование започва в НМУ „Любомир Пипков“ – София, след което продължава в една от водещите музикални консерватории в Лондон - “Guildhall school of Music and Drama" в класа на професор Стефан Попов. Учи една година в Кралската консерватория в Хага - Холандия с Лариса Хроневелд . През 2018 завършва НМА „Панчо Владигеров”  в класа на професор Анатоли Кръстев.

Посещава майсторски класове в Европа на водещи в областта , като Франц Бартоломей (Виенска филхармония), Венцеслав Николов, Владимир Перлин, Harro Ruisenaars, Марио Брунело, Диляна Момчилова. Магдалена също работи и с Мишел Щраус (Парижка консерватория), Андрю Шулман, Александър Сомов и Ринат Ибрагимов.

Сцена 6 .  На върха

Мартин Денев DJ set

Начало - 19.30

Мартин Денев е пианист, кийбордист, композитор и Ди Джей. Завършил е музикално училище в Пловдив с пиано, след това консерватория в Ротердам, Нидерландия, със специалност джаз. Междувременно следва една година джаз пиано в Бъркли, Бостън, а след това латино пиано в Сантяго де Куба. Мартин е участвал на стотици фестивали и форуми на пет континента и е делял сцена с някои от най -изявените музиканти и певци на нашето време. Дотук Мартин е издал 14 албума на лейбъли в Англия, Германия, Индонезия, Австралия, Китай и Америка, като много от композициите се изкачват до челни позиции в най-реномираните световни класации за съвременна електронна музика. До 2020г. Мартин Денев живее на о-в Бали, Индонезия, където е музикален директор, продуцент и участва в десетки проекти с музиканти от цял свят.

Концерт „Световното кино в музика“  

Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов и плевенската филхармония представят

Начало – 21.00 . Край на програмата в  22.30 ч.

"Световното кино в музика" e докосване на душата. Това е един невероятен спектакъл, осъществен от Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов и прекрасната Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов. Това е концерт, който разпръсква мрака в душите, свити от действителността. "Светът на киното в музика" ни пренася в света на "Имало едно време в Америка", "Кръстникът", "Убий Бил", "Кабаре", "Флашданс", "Хубава жена", филмите на Чарли Чаплин и много други. Връща ни в онова време на радост и безгрижие, на светлина и спокойствие. Кара ни да забравим трудностите и отваря пред нас широко вратата на щастието. Прекрасни изпълнители и музиканти пресътворяват прекрасна музика, създадена от велики композитори. Времето е подходящо за досег с красивото. Точно в днешното време, трябва да се преоткрие светът на музиката. Защото тя вече не е просто изкуство и удоволствие. Тя вече е лечител на изстрадалите от действителността хора. Тя изцелява, чрез най-силното си оръжие красотата. Тя носи онази ефирна лекота, която кара хората да се вгледат в себе си и да открият тайните, скътани дълбоко в душите им. Времето отделено за "Световното кино в музика" е пълноценно и всепоглъщащо. Това е възможност да започнеш да чувстваш и да усещаш. Да отвориш сетивата си, за онзи магически невероятен свят, който ни обгражда, но ние потънали в делника сякаш не забелязваме.

На сцената освен Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов и солистите Хилда Казасян, Теодосий Спасов и Васил Петров са и едни от най-добрите джазови музиканти в България - Живко Петров, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов. Мултимедията, която допълва атмосферата на всяко представление е специално дело на Васил Каркеланов, а новите аранжименти са направени от Христо Йоцов отново специално за случая.