Повече от 2500 човека се събраха снощи на площада в село Марково да послушат заедно кино с една от най-популярните и обичани джаз певици у нас Хилда Казасян.

Тя бе основният гост на лятното издание на Пловдив Джаз Съмър, което за втора поредна година се провежда и в село Марково. Миналата година на площада жителите на селото и гостите му имаха възможността да се насладят на изключителната виртуозност на легендарния кавалджия Теодосий Спасов.

Тази година центърът на селото беше още по-пълен с жадни за смислена музика слушатели. Те изслушаха с внимание всяка една от красивите песни от любими български филми и ги изпращаха с бурни, емоционални аплодисменти. В програмата бяха включени интерпретации в джаз стилистика на хитове от старото незабравимо българско кино като “Козият рог”, “Адаптация”, “Любимец 13”, “Вчера”. Хилда Казасян пееше чувствено и елегантно в компанията на най-добрите джаз музиканти - Живко Петров, Христо Йоцов, Мишо Йосифов, Димитър Карамфилов. А гост-артисти бяха кадифеният Васил Петров и отново Теодосий Спасов, който развълнува публиката с импровизациите си на песента “Вървят ли двама” от филма “Козият рог”.

Една от най-впечатляващите разработки сред колекцията от филмова музика  бе на песента “Клетва” от филма“Вчера”, а песента “Детство мое”, композиция на безсмъртния Вили Казасян, накара хората да пеят заедно. Огромната и видимо щастлива публика на пускаше артистите да си тръгнат от сцената като ги аплодираше шумно.

Тази вечер бе незабравима и историческа, защото показа как добрият музикален вкус надделява, а редом с това и човещината. Интересната история около този концерт е, че той бе финансиран основно от дарители, живеещи на територията на село Марково. Тази дарителска кампания бе проява на истинско гражданско общество, защото бе инициирана като самоизява на видни и влиятелни жители на селото. Сред тях бе и настоящият кмет на Марково - г-жа Десислава Терзиева, която бе двигател на осъществяването на този красив празник на духа. Редом с нея застана кметът на община Родопи – Павел Михайлов, както и впечатляващата помощ на доброволците от Сдружение “Моето село Марково”. Всички те подадоха ръка на организаторите на Пловдив Джаз Фест, за да се реализира второто му лятно издание, гостуващо в селото.

Всички присъстващи бяха доволни от тази елегантно организирана джаз фиеста, която започна с концерт на млади джазмени, български студенти в Холандия, посрещнати радушно от първите посетители и завърши с крафт бира, разговори и вкусна храна от специално гостуващия в село Марково популярен пловдивски ресторант “Амстердам”.

Но голямото бижу остана музиката на Хилда Казасян, която обеща, че след година или две е готова да се завърне отново в Марково с най-новата си програма, посветена на Гершуин. Остава да вярваме, че това събитие ще се превърне в очакван ежегоден празник и традиция, надежда, която изрази кметът на село Марково г-жа Десислава Терзиева в кратката си и вълнуваща реч преди концерта.