Турнето на виртуозния цигулар Ара Маликян , в рамките на което е концертът му на 3 септември на Античния театър в Пловдив, е посветено на малкия му син Кайро и въображението на детството.  

„Това турне е  резултат от моето израстване до него  -  това са всички звуци и мелодии, които съм почувствал и са ме вдъхновили от него и от живота чрез него”, казва той.

Забележителният цигулар ще предложи вълнуваща програма, с която за пореден път ще спечели сърцата на почитателите си както у нас, така и по света.

„Маликян притежава инстинкт към музиката и цигулката, какъвто съм виждал единствено в най-големите виртуози. Когато хване цигулката и засвири, се потапя в музиката и нищо повече не го интересува. Той е нетипичен и виртуозен музикант, който си заслужава да бъде слушан отново и отново”, казва големият испански режисьор Карлос Саура за Ара Маликян, като го снима във филма си „Хота: Отвъд Фламенкото“.

Нежната цигулка на Ара звучи и в саундтрака на един от най-красивите филми за любовта на друг титан на испанското кино – Педро Алмодовар, „Говори с нея” (2002 г.), а след това и в скандалния „Лошо възпитание“ (2005 г.).

Испанските режисьори обичат характера и душата на неговата цигулка, като тя може да се чуе в музиката към филми на Мигел Абаладехо, Манане Родригес и Емилио Арагон.

И това е напълно естествено, защото Ара Маликян, тръгнал от Ливан и живял на различни места в Европа, избира Испания за свой дом и вече над 20 години е част от културния й живот. В продължение на 7 години той е концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид. В Испания гради дом и семейство, като избира за своя спътница красивата актриса и режисьор Наталия Морено. Двамата имат син Кайро, който вече е на 7 години.

Наталия Морено снима за своя съпруг Ара Маликян документален фил „Живот между струните”, който испанците толкова много харесват, че лентата печели през 2020г. най-престижните филмовите награди на Испания Forque и Goyа.

„Живот между струните” разказва историята на цигуларя с арменско сърце, като извадена от филм или приключенски роман, но всъщност реална. Спомените и документите са събирани 40 години от бащата на Ара и сега неговата снаха отправя с този филм послание към него, че синът му е жив, оцелял от беди и войни и е един от най-блестящите музиканти на съвремието.

„Музиката в моето семейство е повече от музика. Тя е спасението. Тя е животът”, са първите думи на Ара Маликян във филма.

„Кагато баща ми ми завеща цигулката, знаеше, че тя не само ще ме спаси, но и ще ме направи щастлив.  И се оказа прав”, допълва той.

Дядото на Ара бяга от арменския геноцид през 1915 г. и по чудо се спасява, представяйки се като част от оркестър. Така една цигулка спасява живота му и пропътува пътя от Италия през Армения до Ливан, за да попадне по-късно в ръцете на тригодишния Ара и да стане негова вечна спътница.

Години по-късно семейството на Маликян е принудено да напусне Бейрут заради войната в Ливан. На 12 години Ара изнася първия си голям концерт, на 14 – вече е най-младият студент в музикалното училище в Хановер със стипендия от германското правителство. Учи музика в Лондон в Guildhall School of Music & Drama. Сприятелява се и дели една квартира с Васко Василев и от него научава много за българите и българския фолклор. Казва, че народната ни музика е „изумителна и вдъхновяваща” и че мечтае един ден да я свири.

Като студент в Германия и Англия живее бедно и се издържа със свирене по сватби, пътува с турнета на Ванеса Мей заедно с българския цигулар Васко Василев. Не се хвали с цигулката си, и за да скрие бедния ѝ произход, измисля историята на лютиера със странното име Алфредо Равиоли, който бил създал само пет инструмента…и се оттеглил да живее във Владивосток.

15 години след това Ара Маликян вече е изкачил стълбата на успеха и е продал над 100 хиляди копия от "Четирите годишни времена" на Вивалди. Носител на най-големите награди от световни конкурси, като „Феликс Менделсон“ в Берлин, „Пабло Сарасате“ в Памплона и „Николо Паганини“ в Генуа.  През 2015 г. е номиниран за Латино грами.

От осем години Ара Маликян има собствен оркестър и обикаля света, за да разказва истории чрез всички стилови, ритми е музиката на различни народи.

„Класическата музика е толкова голяма и велика, достатъчна е! Просто исках да открия различни неща.”, казва Ара за своите търсения.

Концертът му на 3 септември на Античния театър е от 20 ч. Билети се продават в системата на Ивентим.