Пловдивчани имат възможността да видят изключително рядък набор от рисунки и две картини на забележителния творец Лика Янко в пловдивската галерия Aaterna.

Артпространството бе озарено от строящата светлина, идваща от 37 рисунки, върху част от които Лика Янко е записвала идеи, наименования и дати. 

Официалното откриване на изложбата бе белязано от сериозен интерес от страна на културната гилдия под тепетата, тъй като творчеството на Евангелия Грабова /както е истинското име на художничката/ е скромно по обем и по-голямата част от него принадлежи на едни от най-стойностните колекции, съхранявани в европейски и световни галерии и музеи.  

Художественият критик проф. Галина Лардева откри изложбата и даде високата си оценка за подбора и презентирането на творбите. Тя припомни интригуващи щрихи от несгодите, през който преминава както житейският, така и творческият път на художничката и открои с какво е най-отличителна тя - детският светоглед, който прозира във всяка нейна творба. 

Професор Лардева още веднъж подчерта, че е огромна рядкост да се прави изложба на Лика Янко оцени високо фактът, че творчеството ѝ е поставено под прожекторите в настоящата експозиция на Aeterna. 

Недооценявана, пренебрегвана, дори хулена и заклеймявана от родната художествена критика и силите на деня, Лика Янко успява да намери сила да продължи да твори, а работата ѝ получава международно признание и уменията ѝ бързо са забелязани от западни галеристи и колекционери. 

В платната си Лика Янко използва своя собствена авторска техника базирана на колажен принцип, при който добавяйки върху платното и маслените бои камъчета, мидички, конопени въжета, инкрустирани копчета, мъниста, стъкла и др. - тя успява да сподели своите размисли и житейска философия - детски порив с огромни мечти. Двете платна "Детство" и "Сътворение", които можете да видите в галерията, показват именно тази нейна специфика. 

Изложбата ще бъде отворена за посетители до края на месец юни, като може да я видите всеки ден в галерия Aeterna между 11 и 19 часа.