„Пловдив-европейска столица на културата – 2019 през погледа на млад арменски фотограф“ е името на изложбата, която се намира в Мол Марково Тепе и успя да събуди възхищението на всички, докоснали се до фотографиите. Изложбата е разположена на ниво 1 и може да бъде разгледана до 22 юни.

Фондация Аракс представя част от фотосите на Рафи Юраджиян от името на посолството на Република България в Ереван и с личната подкрепа на посланик Павлова. Самият Рафи Юджиян посети Пловдив и засне исторически, религиозни, културни и архитектурни забележителности и паметници в града. Изложбата отразява културно-религиозното разнообразие и европейски облик на Пловдив, неговата динамика на съвременно място за живот и професионална реализация на младите хора.

 

Във фокуса на внимание на фотографиите е и арменската общност в Пловдив – обичаите и традициите на българските арменци и приносът им в българското културно-исторически наследство.

Изложбата бе открита на 14.12 от посолството на Република България в Ереван и бе експонирана в главното фоайе (ротондата) в Ереванския държавен университет. 

За организирането на срещите в Пловдив важно съдействие на посолството оказа пловдивската фондация „Аракс“ с изпълнителен директор Мириам Гарабедян, която е партньор на Пловдивската община във връзка с реализирането на инициативата „Пловдив – европейска столица на културата 2019“.

От заснетия богат снимков материал бяха подбрани и изложени 40 фотоси, тематично подредени с кратки обяснителни надписи на арменски и английски език.

В откриването на изложбата взеха участие ръководителят на делегацията на ЕС посланик П. Свиталски, зам.-министърът на културата Тигран Галастян, зам.-министърът на диаспората Арамаис Григорян и зам.-ректорът на Ереванския държавен университет А. Маркаров. Присъстваха посланици, дипломати, служители от арменските институции, студенти и бивши възпитаници на български висши училища. Откриването на изложбата бе отразено и от голям брой електронни медии и телевизионни канали.

В обръщението си към участниците посланик Свиталски приветства инициативата на българското посолство за открояване на Пловдив като европейска столица на културата 2019 и изрази надежда Армения да присъства в програмата на културните събития в Пловдив през следващата година. Посланик Свиталски отбеляза задоволството си, че изложбата е експонирана в главното фоайе на Ереванския университет, даваща по този начин възможност на младото поколение, особено студентите, да й се насладят. Той оцени високо експозицията, която ще помогне за приближаване на европейската култура до арменците, особено до младите хора.

Изложбата бе представена от Рафи Юреджян, който благодари на българското посолство за предоставената му възможност, включително за дадената му свобода да прояви творчество при конкретния избор на обекти. Характеризира задачата като много интересна, както и срещите, които е осъществил в Пловдив. Отбеляза голямото вълнение, с което е отразил културните събития на арменците в града, подготовката им за честванията на „Пловдив - европейската столица на културата“ и пр.