Един от най-приятните аромати през зимата, които внасят уют във всяка къща, е този на прясно изпечен щрудел. И тъй като декември вече е тук и коледното настроение се носи във въздуха, съвсем естествено е време за кулинария в духа на празника. Ето как да приготвите днешното ни предложение – щрудел с мак:
Необходими продукти:
брашно - 900 г
прясна мая - 42 грама
кафява захар - 150 г
прясно мляко - 400 мл, хладко
лимонова кора - от 1 лимон
олио - 100 мл
заквасена сметана - 100 г, пълномаслена
ванилова захар - 10 г
жълтъци - 2 бр.
сол - 8 г
За пълнежа с мак:
мак - 700 г, смлян, син
захар - 350 г
грис - 100 г
прясно мляко - 700 мл
масло - 100 г за намазване
пудра захар - за поръсване
Начин на приготвяне:
Смесете захарта, 200 г брашно, маята и хладкото мляко, след което оставете за 10-15 минути.
Добавете олиото, лимоновата кора, заквасената сметана, жълтъците и ваниловата захар. Разбъркайте всичко добре.
В друга купа смесете останалите 700 г брашно и солта. Добавете половината от брашното в първата купа и разбъркайте добре. Като се смеси добре, добавете и другата половина. Важно е тестото да е малко лепкаво, не добавяйте повече брашно.
Оставете тестото да престои половин час. След изтичане на времето замесете тестото и го оставете да престои следващия час.
През това време пригответе пълнежа от маково семе. Към смления син мак добавете гриса и захарта, разбъркайте и залейте с горещо мляко. Оставете настрана да се охлади за 20 минути.
През това време замесете тестото и го разделете на 4 равни части. Разточете на кора с размери 35 х 30 см.
Намажете с 1/4 от пълнежа, така че да не остане пълнеж отгоре на няколко сантиметра от края на тестото. Увийте като палачинка.
Покрива се с кърпа и се оставя за половин час да втаса. Поставя се в студена фурна и се загрява на 175 градуса. Печете за около 50 минути.
Печете половин час от момента, в който сте го поставили във фурната, след което го сложете върху хартията за печене и продължете да печете около 20 минути на същата температура.
Намажете горещия щрудел с разтопено масло.
Щруделът с мак е готов.
Още от категорията
Виж всички
Рецепта за постен тиквеник за Бъдни вечер
Сочен огретен от тиквички с много кашкавал
Рецепта за питка за Бъдни вечер
Акценти
Виж всички
Румен Радев започва консултациите за ново правителство
Тормозят жена от София, бореща се срещу незаконни постройки
Заря за пловдивската гордост: Радина Величкова навърши 18