Един от най-приятните аромати през зимата, които внасят уют във всяка къща, е този на прясно изпечен щрудел. И тъй като декември вече е тук и коледното настроение се носи във въздуха, съвсем естествено е време за кулинария в духа на празника. Ето как да приготвите днешното ни предложение – щрудел с мак:
Необходими продукти:
брашно - 900 г
прясна мая - 42 грама
кафява захар - 150 г
прясно мляко - 400 мл, хладко
лимонова кора - от 1 лимон
олио - 100 мл
заквасена сметана - 100 г, пълномаслена
ванилова захар - 10 г
жълтъци - 2 бр.
сол - 8 г
За пълнежа с мак:
мак - 700 г, смлян, син
захар - 350 г
грис - 100 г
прясно мляко - 700 мл
масло - 100 г за намазване
пудра захар - за поръсване
Начин на приготвяне:
Смесете захарта, 200 г брашно, маята и хладкото мляко, след което оставете за 10-15 минути.
Добавете олиото, лимоновата кора, заквасената сметана, жълтъците и ваниловата захар. Разбъркайте всичко добре.
В друга купа смесете останалите 700 г брашно и солта. Добавете половината от брашното в първата купа и разбъркайте добре. Като се смеси добре, добавете и другата половина. Важно е тестото да е малко лепкаво, не добавяйте повече брашно.
Оставете тестото да престои половин час. След изтичане на времето замесете тестото и го оставете да престои следващия час.
През това време пригответе пълнежа от маково семе. Към смления син мак добавете гриса и захарта, разбъркайте и залейте с горещо мляко. Оставете настрана да се охлади за 20 минути.
През това време замесете тестото и го разделете на 4 равни части. Разточете на кора с размери 35 х 30 см.
Намажете с 1/4 от пълнежа, така че да не остане пълнеж отгоре на няколко сантиметра от края на тестото. Увийте като палачинка.
Покрива се с кърпа и се оставя за половин час да втаса. Поставя се в студена фурна и се загрява на 175 градуса. Печете за около 50 минути.
Печете половин час от момента, в който сте го поставили във фурната, след което го сложете върху хартията за печене и продължете да печете около 20 минути на същата температура.
Намажете горещия щрудел с разтопено масло.
Щруделът с мак е готов.
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква