Днешното ни предложение за десерт е постна медена торта, която се прави много лесно, но тестото трябва да бъде замесено предния ден.
Съставки:
100 г мед
1 чаена лъжичка сода за хляб
250 г брашно
300 г захар
малко масло
250 г счукани орехи
ванилова захар
За ванилова глазура:
3 супени лъжици студена вода
180 г ванилова захар
или
За шоколадова глазура:
парче масло
100 г шоколад
100 мл вода
Подготовка:
Сварете кристалната захар, меда и ваниловата захар с 200 мл вода и непрекъснато бъркайте. Оставете сиропа да се охлади, след което добавете брашно, ядки и сода за хляб. Смесете хубаво тестото и го оставете за една нощ.
На следващия ден прехвърлете тестото в тава, намазана с масло и поръсена с брашно, изпечете и глазирайте по желание, с ванилова глазура или шоколадова глазура.
Ваниловата глазура се прави чрез смесване на 180 г ванилова захар с много малко студена вода, докато побелее.
Шоколадовата глазура се прави чрез разтопяване на 100 г шоколад за готвене с вода и разбъркване, докато сместа стане гладка, след което се добавя парче масло.
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква