
Днешното ни предложение за десерт е постна медена торта, която се прави много лесно, но тестото трябва да бъде замесено предния ден.
Съставки:
100 г мед
1 чаена лъжичка сода за хляб
250 г брашно
300 г захар
малко масло
250 г счукани орехи
ванилова захар
За ванилова глазура:
3 супени лъжици студена вода
180 г ванилова захар
или
За шоколадова глазура:
парче масло
100 г шоколад
100 мл вода
Подготовка:
Сварете кристалната захар, меда и ваниловата захар с 200 мл вода и непрекъснато бъркайте. Оставете сиропа да се охлади, след което добавете брашно, ядки и сода за хляб. Смесете хубаво тестото и го оставете за една нощ.
На следващия ден прехвърлете тестото в тава, намазана с масло и поръсена с брашно, изпечете и глазирайте по желание, с ванилова глазура или шоколадова глазура.
Ваниловата глазура се прави чрез смесване на 180 г ванилова захар с много малко студена вода, докато побелее.
Шоколадовата глазура се прави чрез разтопяване на 100 г шоколад за готвене с вода и разбъркване, докато сместа стане гладка, след което се добавя парче масло.
Още от категорията

Как да си приготвим енергийни бонбони без захар


Рецепта за вкусно ягодово тирамису
Акценти




Неработещи светофари предизвикват хаос в Пловдив



Студент в Пловдив разби световната наука

