Червената леща е изключително полезно вариво. Друг плюс на това да изберете да я сготвите е, че тя отнема изключително малко време за приготвяне. Вижте рецептата за вкусна червена леща с къри и куркума:
Необходими продукти:
- червена леща - 1 чаена чаша
- моркови - 1 бр.
- лук - 1 глава
- куркума - 1/2 чаена лъжица
- къри - 1/2 чаена лъжица
- кимион - 1/2 чаена лъжица
- Зехтин за готвене – количество по избор
- 3 филии хляб
Рецептата за крем супа от червена леща в две стъпки:
- Изрежете кората на филиите хляб. Нарежете хляба на еднакви кубчета или триъгълничета и ги запържете от двете страни в тиган със зехтин. Извадете вече станалите крутоните върху кухненска салфетка да се отцедят. Можете и да ги запечете във фурна, ако не желаете да използвате мазнина.
- Нарежете на дребно моркова и лука. В тиган изсипете зехтин за готвене и запържете зеленчуците. Разбъркайте добре и задушете за 3-4 минути. След това добавете измитата червена леща. Запържете за не повече от минута и добавете един литър вода.
- След като супата заври, добавете подправките и посолете с ½ чаена лъжица сол. Разбърквайте периодично.
- Варете супата докато лещата се свари, за което ще са нужни около 30 минути.
- След като лещата е сварена, я оставете да се охлади.
- Пасирайте с кухненски робот или пасатор. Преди сервиране може да поръсите с ситно нарязан пресен магданоз и крутони.
Изпрати на приятел:
Още от категорията
Здравословна рецепта: Бананови бисквити без захар
25.11.24 23:15
2677
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква
25.11.24 23:15
536
Православната църква почита днес Свети Мартин
25.11.24 23:15
1388