Червената леща е изключително полезно вариво. Друг плюс на това да изберете да я сготвите е, че тя отнема изключително малко време за приготвяне. Вижте рецептата за вкусна червена леща с къри и куркума:

Необходими продукти: 

  • червена леща  - 1 чаена чаша
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • куркума - 1/2 чаена лъжица
  • къри  - 1/2 чаена лъжица
  • кимион  - 1/2 чаена лъжица
  • Зехтин за готвене – количество по избор
  • 3 филии хляб

Рецептата за крем супа от червена леща в две стъпки:

  1. Изрежете кората на филиите хляб. Нарежете хляба на еднакви кубчета или триъгълничета и ги запържете от двете страни в тиган със зехтин. Извадете вече станалите крутоните върху кухненска салфетка да се отцедят. Можете и да ги запечете във фурна, ако не желаете да използвате мазнина.
  1. Нарежете на дребно моркова и лука. В тиган изсипете зехтин за готвене и запържете зеленчуците. Разбъркайте добре и задушете за 3-4 минути. След това добавете измитата червена леща. Запържете за не повече от минута и добавете един литър вода.
  2. След като супата заври, добавете подправките и посолете с ½ чаена лъжица сол. Разбърквайте периодично.
  3. Варете супата докато лещата се свари, за което ще са нужни около 30 минути.
  4. След като лещата е сварена, я оставете да се охлади.
  5. Пасирайте с кухненски робот или пасатор. Преди сервиране може да поръсите с ситно нарязан пресен магданоз и крутони.