Районният съд в Първомай остави за постоянно в ареста Албенко Методиев и Борислав Димитров-Бобито, предаде репортер на TrafficNews.bg преди минути. Двамата бяха задържани, след като отмъкнаха рекордната сума от близо половин милион лева при телефонна измама. 

"Клиентът ми е действал добросъвестно. Оказал е пълно съдействие на полицията". Така Капка Гергинова, адвокатка на телефонният измамник Албенко Михайлов, определи действията на клиента си, който преди пет дни сряза каса в дома на възрастна жена в Първомай и отмъкна 268 000 и 18 000 долара.

Вижте реакциите след решението на адвокатите на задържаните, прокуратурата и един от съседите на жената. 

Телефонните измамници Албенко Методиев и Борислав Димитров -Бобито, които миналата седмица бяха задържани , след като опитаха да отмъкнат половин милион лева от бабата на бизнесмен от Първомай, днес се изправиха пред съда , за да бъде решено дали да останат зад решетките. Защитник на Борислав Димитров е пловдивският топадвокат Красимир Елдъров, който заяви, че клиентът му е невинен и не е имал представа от къде са парите.. Районна прокуратура-Първомай  привлече двамата като  обвиняеми за измама в особено големи размери. 

Рекордната измама станала в късния следобед във вторник. До около 16 часа внукът Ангел бил на гости на баба си. Според съседите й внукът живеел със съпругата си в Пловдив. Малко след като той си тръгнал, възрастната жена получила обаждане от измамниците. Предполага се, че е говорила с 24-годишния Борислав от Горна Оряховица. Той й се представил за д-р Николов и й казал, че внукът Ангел е катастрофирал тежко. За да бъде опериран, трябват 30 000 лева.

Баба Елена се шашнала и потвърдила, че има парите. Съгласила се да ги даде на изпратен от мнимия доктор пратеник. Когато пред дома й пристигнал вторият измамник – Албенко от Елин Пелин, го пуснала в дома си. Признала му, че няма цялата сума в брой. Имала в себе си само 500 лева, но останалите пари били в сейфа на внука. Само че нямала комбинацията, за да отвори касата, обяснила на рецидивиста жената.

Така започнала операцията по разбиването на сейфа. Албенко поискал отвертка и чук, а бабата му ги дала. Поискал ъглошлайф и Елена му намерила в дома си. Само че ъглошлайфът й не проработил и Албенко предложил да отиде да купи нов. Бабата пак се съгласила. Докато той обикалял магазините в Първомай да купува нов ъглошлайф, тя си седяла у дома и изобщо не се сетила да се обади на дъщеря си и да провери дали внукът наистина е катастрофирал.

Рецидивистът се върнал с нов ъглошлайф, отрязал дупка в сейфа и почнал да измъква отвътре парите. Те били доста и той нямало къде да ги сложи. Бабата пак се притекла на помощ. Дала му торба, в която да трупа банкнотите. Когато преценила, че пратеникът е извадил достатъчно, му казала да спре и да отива да спасява внука й. Така вътре в сейфа останали още пари и килограмът злато.

Още за схемата - ЧЕТЕТЕ ТУК 

TrafficNews.bg