Шест са жертвите на убийства в Пловдив през 2020 -та година. През последните няколко години статистиката отчита тенденция на намаляване на този вид престъпления, като предишните две години завършиха с по 7 случая на насилствена смърт. 2020 е годината с най-малък брой убийства от началото на прехода. 

Най-младата жертва е дете на 3 години, а най- възрастната - жена на 76. Пет от убийствата са извършени в семейството, а при шестото извършителят е психичноболен мъж. И шестте престъпления са разкрити. В два от случаите убиецът е сложил край на живота си след като е извършил престъплението. 

На 9 март в болницата в Асеновград е прието 3-годишно дете. То е откарано в Спешното отделение, след като било намерено паднало на улицата. Медиците в болницата само констатират смъртта му. При аутопсията на трупа на детето са установени множество травматични увреждания, включително: тежка гръдна и коремна травма, кръвонасядания на меките черепни покривки и по цялото тяло. 

Полицаите бързо разкрили насилника - както при повечето подобни случаи не им се наложило да търсят много далеч. Детето било пребито от 22-годишния Митко Михайлов , който бил любовник на майката на момченцето. 

Той е задържан в ареста, срещу него са повдигнати две обвинения. Очакват го от 15 до 20 години затвор. 

 

 "Направих нещо ужасяващо!", казва  81 -годишният Кольо Колев  от село Милево на свой близък по телефона. След това мъжът в другия крайна линията чува гърмеж. Полицаите, които пристигат след минути, откриват трупа на 76- годишната Добринка Колева. До нея лежи, прострелян, съпругът й Кольо. Трагедията се разиграва в първия ден на пролетта.

Мъжът е настанен в критично състояние в в болница, а след няколко дни умира без да дойде в съзнание.

Причината за трагедията остава обвита в мистерия. Семейството живеело добре, съпругът не бил конфликтен , не пиел. 

Красимир Петров /27/, който на 22 август  умъртви с коса своя съселянин Васил Рагелов /82/, няма да бъде изправен пред съда за извършеното престъпление. Убиецът от село Пъдарско бе настанен в психиатричната болница в Ловеч. Решението за това е на Окръжния съд в Пловдив.

Възрастният мъж бе окрит близо до дома си с 8 прободни рани. Петров многократно е лекуван в психиатрични клиники, той е с диагноза шизофрения. Причината за нападението е спречкване между двамата, а поводът - камък, хвърлен от пенсионера по кучето на по-младия мъж. 

За деянията си обаче ще трябва да отговаря 20- годишният Любомир Петров, който е обвиняем за смъртта на 21-годишната Красимира Куковска от село Бегово. 

Младата жена, майка на 2 деца, бе открита мъртва в дома си на 11 септември. Първоначално полицията работи по версията за самоубийство, като според първоначалните данни тя се е простреляла с пушка, натискайки спусъка с палеца на крака си. По време на разследването обаче са открити редица несъответствия и криминалистите бързо стигат до заключението, че не става дума за самоубийство. Основният заподозрян отново не е далеч - това е бащата на децата на Красимира - Любомир, с когото тя живяла няколко години. Той прави самопризнания , като твърди, че се скарали , атой натиснал неволно спусъка. Близките на Красимира обаче не вярват и смятат, че той е планирал смъртта й. Целта му била да се сдобие с имотите на Куковска. 

Преди години жената загубила в катастрофа майка си, а баща й, който се занимавал със земеделие, починал две години по-късно. Младата жена наследила бизнеса на родители си и била финансово обезпечена. Разполагала със сериозни суми, семейството имало висок стандарт на живот.  Любомир обаче живеел нашироко и харчел безогледно. Как ще приключи разследването и с какво обвинение убиецът ще застане пред съда, ще разберем догодина. 

Още една жена загина от ръката на съпруга си. 39-годишна жена бе открита мъртва на 21 октомври в дома си в Шекер махала. Близки на Сийка Ангелова са подали сигнал на 112 и на място е пристигнала Спешна помощ. Жената е била почти неподвижна след инсулт, прекаран преди няколко седмици. Медиците обаче забелязали следи от насилие и сигнализирали полицията. На място пристигнал дежурен екип, който направил оглед на произшествието. На 39-годишната жена били нанесени множество удари по тялото с ръце и крака и тя  починала от нараняванията. 

Няколко часа по-късно задържали и извършителя - 47-годишния Миленко Ангелов, който системно издевателствал над съпругата си. Сийка е майка на 9 деца. 

Брат уби брата си и след това сложи край на живота си на ул. "Киев" в Пловдив . Трагедията се разигра на 2 декември следобед. Илия Йорданов застреля брат си Петко с пушка, докато в съседната стая спи болнта им майка.  

На място е пристигнал автопатрул на  IV РУ на ОД на МВР – Пловдив, който е открил в жилището мъртви двамата братя. При направения оглед са били установени и иззети - гладкоцевната нарезна пушка, един брой пистолет и други боеприпаси. 

Основната версия, по която се работи е вражда за имот. Апартаментът на улица „Киев” е собственост на Стефан Йорданов – син на Петко. Родителите на Илия и Петко го прехвърлят жилището на внука си преди година. След смъртта на Йорданов – старши, Илия научава за имотната сделка и започва терор върху брат си и семейството му.Иска дял от жилището или брат му да му наплати себестойността на половината апартамент. 

Струва ли един апартамент два човешки живота? Не, но цената вече е платена.