Арестуваха Цветан Кюркчийски – Тъпото. Той е един от тримата обвиняеми за палежа на колата на Божил Иванов – шефа на пловдивския затвор.

Припомняме, че Александър Господинов - Доктора, Илиян Сарийски – Жабата и Цветан Кюркчийски – Тъпото бяха арестувани през декември миналата година. Те бяха обвинени и за палежа на колата на коменданта на затвора Стефан Николов. Жабата и Доктора имаха обвинения като подбудители, а Кюркчийски - като извършител на палежите.

Доктора, Жабата и Тъпото, обвинени за палежа на колата на шефа на затвора в Пловдив – с присъдиИ тримата бяха признати за виновни

Единствено Кюркчийски бе освободен от ареста седмица след палежа, тъй като бе направил пълни самопризнания. Няколко месеца по-късно на свобода беше пуснат и Илиян Сарийски.

След половингодишна съдебна сага тримата бяха осъдени на първа инстанция. И тримата бяха признати за виновни по така повдигнатите им обвинения. Спрямо Александър Господинов е взето едно общо наказание от 5 години лишаване от свобода и за двете престъпления, в които бе обвинен. Сарийски получи 2 години и 6 месеца затвор за увреждането на колата на Георгиев и бе оправдан за втория палеж, този на колата на Иванов. Цветан Кюркчийски – 3 години затвор и 10 хиляди лева и за двете обвинения.

И тримата обжалват наложените им наказания. Делото на втора инстанция трябваше да стартира в началото на декември, но поради отсъствието на Цветан Кюркчийски, ход не бе даден. Тъпото не получил призовка и затова не се яви.

Не това обаче е причината Тъпото отново да бъде арестуван. Същият напуснал квартирата си в квартал Кършияка и се приместил при родителите си в Кючука. Това обаче станало без знанието на органите на реда и прокуратурата. Когато Кюркчиев бил търсен от полицията в квартирата му, той не бил там. Последвала незабавна заповед за ареста му.

Днес Цветан бе докаран в съдебна зала, където прокуратурата поиска постоянна мярка задържане под стража спрямо него.

„Изпратил съм молба до прокуратурата, в която съм описал, че ще се наложи да се преместя на друг адрес. Досега бях на квартира на улица „Борба”, но не мога да си плащам наема и се връщам у родителите ми в Кючук Париж. Винаги съм съдействал, явявал съм се в съда, в полицията. Не се явих на делото, тъй като с адвоката ми имахме уговорка, когато има заседание той да ме уведомява. Ако ме пуснете, отново може да ме намерите на новия ми адрес”, заяви Кюркчийски в залата.

В крайна сметка обаче тричленният състав на Окръжен съд не уважиха молбата му. Те го върнаха обратно в ареста. След седмица Цветан отново ще се изправи пред съда, където ще обжалва в по-горна инстанция наложената му мярка за неотклонение.  

Цецо Тъпото пред пловдивски полицай: Доктора поръча палежите, заплашваше ме! С Жабата го планирахаГосподинов и Кюркчийски разпитвали за ад

Доктора, Жабата и Цецо Тъпото застанаха пред съда за палежа на джипа на шефа на затвораБившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов поиска отвод на прокурора и съдията