Пловдивският адвокат Владимир Елдъров днес бе осъден за укриване на данъци. За разлика от мафиота Ал Капоне обаче, той  се размина с минимална присъда от 1 година условно с 3 години изпитателен срок. Обвинението е затова, че  периода от 2013 г. до 2015 г в Пловдив пред НАП , като местно физическо лице, упражняващо професия „адвокат“, избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери на обща стойност от 71 037,47 лева.

Като адвокат, Елдъров специализирал дейността си основно в уреждане по съдебен ред и по административен път - чрез застрахователни дружества, на обезщетения за пострадали при пътнотранспортни произшествия, както и на техните близки. За това той получавал адвокатски хонорари и дължал данък.

 За посочения период била извършена първоначална и повторна данъчна ревизия на лицето, като е констатирано, че не всички от получените от Елдъров възнаграждения са били отчетени в пълен размер като доход в подадените годишни данъчни декларации. При последвалите ревизии били изискани всички адвокатски кочани, договори за правна защита и процесуално представителство. Установено било, че една част от документите не съдържали договорено възнаграждение, в друга била вписана конкретна сума, а в трета - само процент от обезщетението. След цялостен преглед на събраните при ревизията доказателства са били установени данни за укрити данъчни приходи или доходи в горепосочения размер.

Днес Елдъров присъстваше в съдебната зала заедно със своя адвокат Йордан Давчев. Те пожелаха делото  да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие и обвиняемият призна изцяло фактите и обстоятелствата, така както са описани в обвинителния акт.

“Признавам вината. Тези пропуски от моя страна не са били умишлени. В този период съм внесъл над 200 хиляди лева данък. Ще понеса наказанието си”, каза пред съда Елдъров.  Той добави още, че  в онзи момент самата държава е вързала ръцете му с плащането, защото е бил задържан по друго дело и е нямал възможността да внесе сумата. Елдъров заяви, че се случило така, защото през периода от 2013 г. до 2015 г е имал страшно много клиенти, за които хонорари заплащал голям брой данъци. 

Прокурорът взе под внимание това, че към дата на извършване на престъплението, Елдъров е бил с чисто съдебно минало. Така държавното обвинение пожела наказание ориентирано около минимума, което след редукцията от 1/3, заради признаването на вина, да стане 2 години условно с 4 години изпитателен срок.

Пред магистратите, адвокатът му Йордан Давчев пожела възможно най-минималната присъда, защото подзащитният му иска в бъдеще да изгражда кариера.  В пледоарията си Давчев защити 45-годишния Елдъров  и заяви, че същият има перфектна характеристика и е "един млад човек, който се е захванал с една тежка кариера". Адвокат Давчев не отчете факта, че  клиентът му бе осъден за участие в мащабна схема за  измами с обезщетения, изплащани на близки на загинали в катастрофи. Също така Елдъров  бе обвинен и получи наказание за подбудителство  за опит за убийство и 4 палежа.

Давчев продължи да убеждава съда колко добър човек е обвиняемият Елдъров, като добави, че неговият умисъл не е бил да ощетява с неплащането на данъци. Защитникът спомнена, че за предходната му присъда  не е имало доказателства. 

“В тази държава се дължат огромни данъци от редица лица. За последните 15 години животът е поскъпнал многократно. Сега със 71 хиляди не може да си купиш един автомобил”, отбеляза адвокатът, който смята, че сумата, която е трябвало да заплати към НАП обвиняемият, е малка на фона на други , които дължат милиони.

Окончателно! Владимир Елдъров и съучастниците му с присъди на ВКС7 години, след като бе разкрита една от най- мащабните схеми за измами с обезщетения на загинали в катастрофи и свързаните с тях серия престъпления, виновниците са осъдени

След като изслуша внимателно страните, съдия Екатерина Роглекова определи наказание от  1 година условно с 3 години изпитателен  срок след приспадането на 1/3 за признатата вина. Елдъров ще трябва да заплати разноските по делото, а мярката му за неотклонение „подписка”, бе потвърдена.

 

* Ал Капоне е американски гангстер от италиански произход, който става печално известен по време на сухия режим в САЩ в Чикаго като съосновател и шеф на организирания престъпен синдикат. Заради протекциите, които ползва от страна на полицията в Ню Йорк , той дълго време не може да бъде осъден. През 1931 година обаче той влиза в затвора за 11 години за укриване на данъци, което по онова време е федерално престъпление. 

Делото срещу Владимир Елдъров - справедливост или поръчка? Днес той застава пред Апелативен съдАдвокатът обжалва присъдата си от 7години и половина

Адвокат и бивш следовател ще дават обяснения искали ли са пари от Владимир ЕлдъровСъдът поръча и справко от новотела как се ходи на фитнес там

Райфъла и Владимир Елдъров - възход и падениеЗащо двама пловдивчани от добри семейства се оказват замесени в едни от най-тежките престъпления в Наказателния кодекс?

И Апелативен съд призна за виновни Владимир Елдъров и съучастниците му7 години и половина ще прекара адвокатът зад решетките

Втора ефективна присъда за адвокат Владимир ЕлдъровПловдивският юрист бе признат за виновен по две обвинения и получи 3 години затвор