Пловдивският адвокат Владимир Елдъров, осъден на 7 години и 6 месеца затвор, днес обжалва присъдата си пред пловдивския Апелативен съд. След като 11 апелативни съдии си направиха отвод, делото бе поето от състав, оглавяван от председателя на Апелативния съд Магдалина Иванова. 

Преди месец тя отказа да промени мярката на Владимир Елдъров и подсъдимите Мартин Поптолев и Светлин Спасов. Те бяха задържани под стража, след произнасяне на присъдата на първа инстанция. 

7 години и 6 месеца затвор е присъдата, която Окръжният съд постанови за пловдивския адвокат Владимир Елдъров, обвинен в подбудителство за опит за убийство, 4 палежа и унищожаване на чуждо имущество. С половин година по-малко или общо 7 години ще прекара зад решетките съучастникът му Радослав Керанов.

Изпълнителите на поръчките получиха по-леки присъди, тъй като признаха вината си по време на делото и дадоха подробности за начините, по които са били извършени всички престъпления. Мартин Поптолев бе осъден на 7 години и половина лишаване от свобода, Светлин Спасов ще лежи 6 години, присъдата на Петьо Пенев е 4 години, също колкото и на Милко Доевски, който ще прекара 4 години зад решетките. Изненадващо Валери Бодурков бе обявен за невинен. 

След произнасянето на присъдите майката на Владимир Елдъров - Даниела Елдърова, която също така е и негов адвокат по делото, след произнасянето на присъдите заяви, че прокуратурата е изпълнила поръчка. " Ще дойде време, когато ще му се извинят за всички тежки щети, които му бяха нанесени. Не крия, че съм изненадана , защото обвинителния акт беше абсолютно поръчков, постигнат на базата на тежки процесуални нарушения и жестоко погазване на правата на обвиняемите. Не крия изненадата си, но точно затова законът е предвидил три съдебни инстанции, защото съдебните грешки са нещо възможно, но е добре те да не бъдат окончателни. Аз лично нямам съмнение, че синът ми ще бъде оправдан, защото не е виновен по нито едно от обвиненията" заяви адвокат Елдърова. 

"Твърдението на прокуратурата за монополното положение на сина ми по отношение на определени дела е подразнило или е достатъчна причина да бъде провалена една професионална кариера. В името на чии интереси, мисля, че стана ясно по време на делото" коментира Елдърова.  Прокурорът по делото Галина Андреева отхвърли обвиненията за поръчка.

ОБВИНЕНИЯТА

Владимир Елдъров  и таксиметровият бос Радослав Керанов са обвинени , че са подбуждали Мартин Поптолев да умъртви друг пловдивски адвокат – Владимир Мерджанов.  Елдъров и Мерджанов  водят десетки дела за обезщетения на пострадали от катастрофи и мотивът за планираното престъпление вероятно е конкуренция.  

Срещу Елдъров  има още серия обвинения- за подбудителство към палежи на имущество в Баня, Зелениково, Марково и Пловдив. Пожарите са  причинили  значителни вреди.

Владимир Елдъров на 01.12.2014 г. в  Пловдив е подбудил Светлин Спасов и Мартин Поптолев да унищожат предно дясно стъкло на л.а. „Хюндай Соната”, собственост на Димитър Деков.

Радослав Керанов на 23.10.2014г. в  Кричим, умишлено е склонил Милко Доевски да запали къщата на таксиметров шофьор - Хачо Гарабедян , като щетите са 900 лева, а цената на къщата е 25 000 лева.

Мартин Поптолев  и Светлин Спасов  в периода 10.10.2013 г. – 29.03.2014 г. в  Пловдив и Марково са разбили два автомобила.

Петьо Петров и Мартин Поптолев  на 22.10.2013 г. в  Баня, в съучастие, по поръчка на Елдъров и Керанов са запалили имущество на значителна стойност – къща с гараж, собственост на Тихомир Матев на стойност 89 100 лв. и автомобил БМВ, собственост на съпругата му Йорданка на стойност 15 875 лв., като общо стойността на увреденото имущество е 116 287 лв. и пожарът е представлявал опасност за живота на други лица и са причинени значителни вреди.

Мартин Поптолев, Петьо Пенев и Светлин Спасов на 06.12.2013 г. в гр. Пловдив при условията на продължавано престъпление, в съучастие, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на техническо средство, са отнели товарен автомобил БМВ и чужди движими вещи, всичко на обща стойност 58 735 лв. .

Мартин Поптолев  и Светлин Спасов на 08.02.2014г., в Пловдив, в съучастие са отнели чужди движими вещи - сумата от 200 лева и ръчен часовник марка "Келвин Клайн" на стойност 290 лева или всичко на обща стойност 490 лева, от Илиас Т., , с намерението противозаконно да ги присвоят, като са употребили за това сила и грабежът е придружен с причиняването на средна телесна повреда.

Милко Доевски по поръка от Радослав Керанов на 23.10.2014г. в  Кричим, е запалил къщата на таксиметров шофьор - Хачо Гарабедян, като щетите са 900 лева, а цената на къщата е 25 000 лева.