Пловдивският апелативен съд  потвърди присъдите на баща и син Боюклиеви, осъдени за убийството на бизнес партньора си в Нареченски бани.

Севдалин Боюклиев е осъден на 20 години лишаване от свобода, а синът му Марин на 16 години.

През миналата година окръжният съд ги призна за виновни за това, че на 21 март 2018 година в село Нареченски бани, в съучастие, като съизвършители, умишлено са умъртвили Венцислав Младенов , като смъртта му е настъпила по особено мъчителен начин и деянието е извършено с особена жестокост. Тялото е намерено в пластмасов контейнер за смет, захвърлен в реката на 4 километра от селото по посока Смолян.

Младенов имал съмнения за извършени злоупотреби от неговите съдружници и затова поставил камери в обекта. Той направил и ревизия, при която установил липсите. Вечерта на 21 март 2018 г. между него и двамата обвиняеми избухнал скандал. Севдалин и Венцислав се сбили, а в ръкопашната свада  се намесил и Марин. Побоят е бил брутален, но все пак Венцислав е бил жив, преди да бъде завлечен в задна стая на заведението, където е бил довършен чрез силни удари с  греда, крак от гардероб и тъпата част на брадва. 

След това двамата поставили найлонова торба на главата на Венцислав, завързали я с въже, сетне омотали целия труп със завеса от ресторанта, а отгоре го опаковали с плътен найлон. Намотали още един кат въжета и привързали към жертвата тежест, а след това го натикали в огромен бидон. 

Те качили на колата си опакованият труп и го изхвърлили в река Чепеларска, на около 5 километра по-нагоре от селото, в посока Смолян. След това изгорили дрехите на мъртвия и някои от своите.  

Подсъдимите, чрез своите защитници, обжалваха присъдата пред Пловдивския апелативен съд. Севдалин искаше да бъде признат за невинен и оправдан, понеже не е участвал в убийството. Подсъдимият Марин настояваше, че деянието не е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за убития начин. Наследниците на пострадалия настояваха на Севдалин  да бъде наложено наказание доживотен затвор без замяна, а на Марин  доживотен затвор.

Апелативният съд, след като анализира събраните по делото доказателства прие, че и двамата подсъдими са участвали в умъртвяване на Венцислав Младенов Твърденията, че убийството е извършено единствено от Марин са категорично опровергани.

Деянието е извършено с особена жестокост, понеже двамата по хладнокръвен начин са довели престъпния си замисъл докрай. Този извод следва и от поведението им след извършване на престъплението, увиването на пострадалия в завеса, завързването му с въже, поставянето му в пластмасовия бидон и захвърлянето в реката, като преди това за тежест е поставен капак от шахта за потъване на трупа във водоема.

Като неоснователно е преценено искането за налагане на наказание доживотен затвор без замяна на Севдалин и доживотен затвор за  Марин. В конкретния случай извършеното престъпление от двамата подсъдими е тежко, но не може да се приеме, че притежава признаците да е изключително, в сравнение с други деяния от същия вид.

Решението на Апелативния съд не е окончателно и  подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок от съобщаване на страните за изготвянето на съдебния акт.