Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинения по досъдебно производство за извършените множество нарушения при осъществяване на нотариални удостоверявания в Община Брезово.  За период от  17 януари 2013 година година до 2 октомври 2014 година в Община Брезово са извършени най-малко 114 нотариални удостоверявания на подписи в заявления от името на граждани за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуални партиди в съответен фонд за допълнително, задължително пенсионно осигуряване.

По отношение на Манолов е взета мярка за неотклонение „Гаранция” в размер на 5000 лева, на Томов в размер на 1000 лева, на Малешкова 1000 лева и на Стоянова в размер на 2000 лева.

По отношение на обвиняемите Манолов, Томов и Малешкова е внесено в Районен съд-Пловдив искане за отстраняването им от длъжност, съответно, Кмет, Зам.-кмет и Секретар на Община Брезово.

Както първо TrafficNews.bg съобщи, заместник-кметът на Брезово Димитър Томов, секретарят на общината Стойна Малешкова, Стоянка Шопова служителка на банка ДСК и кметът Радньо Манолев бяха задържан при акция на ДАНС, продължила няколко месеца, след сигнал за измама с пенсионни фондове.

Има данни, че регистрациите за доброволно пенсионно осигуряване на 500 души от община Брезово са били променени, без писменото съгласие на титулярите. Всички те са били насочени към фонд „Родина”. В много от случаите това е станало без знанието на хората, които си внасят втора пенсионна осигуровка. Други пък са знаели, но не са положили подпис върху документ. Всички прехвърляния били направени с нотариална заверка и фалшиви подписи. Голяма част от нотариалните заверки били направени от заместник-кмета на общината. В схемата активно участие имала и Стоянка Шопова, която ръководи клона на ДСК в Брезово.

Четете ТУК предната новина по темата

TrafficNews.bg успя да разговаря с кмета на Брезово в нощта, преди да бъде задържан. Ето какво каза той в ексклузивно интервю:

- Г-н Манолов, арестувани са заместникът и секретарят на общината. Знаете ли защо?


- Ами обясниха ми, че имало някакви злоупотреби с пенсионното осигуряване. Доколкото разбрах периода обхваща 1 или 2 години. Оказах съдействие на полицаите, дадох им документите, които поискаха. Не знам повече подробности. Води се следствие.

- С печат на кметството са правени нотариални заверки на фалшиви документи. Заместникът ви има ли право да прави такива заверки?


- Според Закона за нотариусите и зам.-кметът, и секретарят на общината, имат право да правят нотариални заверки.

- Вие самият заверявали ли сте документи, свързани с прехвърляне на партиди за доброволно пенсионно осигуряване?

- Правим много заверки. Не мога да помня всички. В крайна сметка всеки сам решава къде да си внася вноските. Доколкото знам доста хора са дали съгласието си, партидите им да бъдат прехвърлени, но нека оставим служителите на реда да си свършат работата.

TrafficNews.bg