Вълна от възмущение предизвика клипа, публикуван от пловдивска инфлуенсърка, осъдила шофьорите, движещи се с максималната скорост от 140 км/ч по АМ „Тракия”. За кратък период от време под публикацията ни по темата във фейсбук се появиха около 500 коментара от потребители, като разбираемо преобладават тези, които остро осъждат думите й.

Припомняме, че във видеото пловдивчанката Елеонора Кабакчиева се кара на водачите, движещи се със 140 км/ч в лявата лента на аутобана, тъй като и пречили да премине със скорост от 240 км/ч.

Вербалната агресия може би е напълно оправдана на фона на арогантния начин, по който дамата се изразява. Очевидно според Кабакчиева да спазваш Закона за движение по пътищата е излишно, и то само защото тя иска да мине с почти двойно по-висока скорост от максималната позволена.

Тук е моментът да кажем, че освен възмущението на хората, клипът трябва да предизвика вниманието и на органите на реда. Все пак тяхната работа е да следят за погазването на закона, което тя освен, че апелира, а и демонстрира чрез липсата на поставен предпазен колан и снимането на видео с мобилен телефон, докато шофира.

На фона на тежките пътни инциденти у нас, при които загиват десетки хора всеки месец, именно заради несъобразената скорост, думите й предизвикаха гнева на обществото. Стотици потребители изказаха мнението си по въпроса, като в тях се включиха и такива, които са губили свои близки именно заради безразсъдното поведение на пътя от някои шофьори.

„Засрамете се! Точно заради хора, които мислят по този начин в рамките на година загубих едни от най-важните си същества. От такива бързащи особи на АМ „Тракия”, най-скъпите ми хора бяха отнесени и брутално премазани от шофьор, споделящ мнението на девойката. Ужасно лошо е да си го мислиш, а още по-лошо е да го кажеш на глас и да го правиш”, споделя Йордана Гайдарова.

Ето и други коментари, събрали не малък брой харесвания под публикацията ни.

„Така дотук две нарушения: първо, без предпазен колан; второ, държи мобилно устройство по време на управление на автомобила. И тя ще ни дава акъл как да се движим неправилно на магистрала? Хайде, няма нужда!”.

„В главата на момата, двете мозъчни клетки могат да си спретват всякакви състезания, без ограничения и излишни регулатори, но на пътя, клетата състезателка (която с това видео прослави своята липса на мисловна дейност с много над 240 тъпотии в час), тя е длъжна да се съобразява с онова простичко нещо, наречено Закон за движение по пътищата!”.

 „Когато направят трета лента за камиони и бавно движещи се превозни средства, за да може средната да е за хора в ограничението, тогава може да си карате с колкото искате в лявата. Не да караш над ограничението и някой да те натиска отзад да минаваш в дясна и между тировете, защото се прави на линейка”.

 

След негативния отзвук в интернет пространството, дамата  публикува и стори в инстаграм. С посланието си обаче изглежда, че омаловажава ситуацията, въпреки значителния интерес в мрежите.

Припомняме, че в момента максималната разрешена скорост на АМ „Тракия” е 140 км/ч. Експерти по пътна безопасност предложиха тя бъде намалена на 130 км/ч, като малко след това кабинетът одобри проекта за промени на Закона за движение по пътищата. Все още обаче заповедта не е обнародвана.

Въпреки фаталните пътнотранспортни произшествия, по които България оглавява черните статистики в Европа, голяма част от българските шофьори все още на са се вразумили и сякаш не разбират напълно какъв е смисълът на Закона за движение по пътищата.

Показател за това бе и неуспехът на вчерашния протест, който граждани трябваше да проведат пред сградата на Община Пловдив, насочен срещу пътния травматизъм и войната по пътищата. На него присъстваха само четирима души.

Пловдивчанка се кара на движещи се със 140 км/ч по АМ „Тракия”, "бавили" колите с 240 км/чПотребители определиха поведението и думите и като неприемливи

Трагичната равносметка на Пловдив: Катастрофи отнеха живота на 39 души за година, 12 са пешеходциПрез 2023г. пътният травматизъм за областта е нараснал тревожно