ЦИК реши вчера, че 100% от разписките от машинния вот в страната и в чужбина ще се броят ръчно.

Зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов уточни в студиото на bTV, че преди около 2 седмици, когато бяха приети методическите указания, ЦИК също взе решение в 100 процента от СИК да се броят разписките от машинното гласуване, но ВАС го отмени и след това се взе решението да се броят в 30 процента.

„Защо вчера решихме така – машинното гласуване е сигурно, защото ЦИК е предприела всички необходими действия, за да гарантира, че вотът на избирателите ще бъде отчетен точно. Но всички виждаме как в последния месец в общественото съзнание се насажда, че може да има манипулации, виждаме как се появиха някакви нови машини, които „Сиела“ е внесла и въпреки че са запечатани, под охрана, продължават спекулациите как ще се промени вотът от гласуването“. 

По думите на зам.-председателя на ЦИК не се обезсмисля гласуването с машини, защото резултатите се отчитат след сваляне от записващото техническо устройство. Преброяването на контролните разписки само ще помогне всеки избирател да се убеди, че резултатът, който е свален от техническия носител, е идентичен с контролните разписки.