Над 150 служители и представители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, ГД „Национална полиция“, ДНС 112, ГД „Гражданска въздухоплавателна организация“ и Специализирано звено за разследване на авиационни събития, ДП „Ръководство на въздушното движение“, НСС, Център за спешна медицинска помощ, БЧК, община Стара Загора и местното доброволно формирование участваха в мащабна полева тренировка за търсене и спасяване при авиационно произшествие и ликвидиране на последствията от него.

По време на учебната ситуация последователно бяха проиграни няколко събития. В рамките на непрекъснато нарастващата оперативна симулация и при лоши метеорологични условия пътнически самолет изчезва от радарите в района между селата Казанка, Остра могила и Старозагорски бани. Непосредствено след това в дежурния център на телефон 112 постъпва съобщение за пожар в гориста местност, намираща в близост до едно от населените места.

Незабавно на посоченото място са изпратени сили и средства от Министерството на вътрешните работи, които установяват, че пожарът е в резултат от паднал и възпламенил се самолет. Пристигналите на място пожарникари и спасители от РДПБЗН-Ст. Загора започват действия по спасяване на оцелелите хора и потушаване на пожара. Екипите на полицията отцепват района, а в полевата тренировка поетапно се включват всички представители от структурите на Единната спасителна система.

Учебните действия, които продължиха над 2 часа, бяха наблюдавани от главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН, и представители на пожарните служби в Република Македония и Конфедерация Швейцария.