Зачестилите през последните месеци земетресения породиха редица въпроси за това, доколко устойчиви са сградите у нас и дали населението има необходимата подготовка за реакция при бедствени ситуации. В своя статия от 1 януари американското издание Ню Йорк Таймс посочи, че Балканите не са подготвени за голямо земетресение и уязвимостта на сградите в този регион на Европа е голяма.

От тук се поражда и въпросът, доколко населението е подготвено да посрещне едно такова бедствие и как би трябвало да реагират семействата при земетресения?

Бедствието идва за секунди и тук е въпросът каква част от българите са подготвени за него. Има няколко ситуации, в които човек може да преживее такова събитие - на работното място, в дома си или на друго място. В тази ситуация е много важно всеки един от над да бъде подготвен. "Всяко семейство трябва да има семеен план за действие при бедствена ситуация, да имаме маршрути, къде да се събере семейството. Всеки от нас трябва да е ориентиран в квартала, където живее или работи и къде се намират безопасните места", заяви пред TrafficNews директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.

От Червения кръст са подготвили и разпространяват семейни планове със съответните помощни точки как да се подготвим и да реагираме при подобни природни бедствия. Необходимо е да имаме семейна раница или т.нар. семеен комплект при бедствия, който да включва копие от най-важните документи и средства за връзка с близките си. При мащабни бедствия БЧК има схема и съответно служба, която се задейства за издирвания и събиране на семейства. При такива ситуации се включва и системата на Международната федерация на червения кръст и червения полумесец.

Още по темата, чуйте от директора на БЧК-Пловдив Таня Георгиева: