Днес в 8:30 ч. жителите на квартала зад Военна болница ще излязат, за да изразят възмущението си от продължаващата сеч на големи и здрави дървета, за което сигнализираха на TrafficNews.bg. Хората ще поискат и да установят какви дървета се режат и да изискат документи за целта, защото според тях вероятно дърветата ще бъдат представени за изгнили и опасни.

През месец август тази година започна ремонт на  тротоарите на улиците "Борислав", "Кръстец" и "Славянска" в Пловдив, район Централен. Той бе иницииран от жителите на района, защото преминаването по тротоарите е невъзможно. Те са подали жалба за състоянието им, като изрично са изказали желанието си да се възстановят вече изрязаните дървета. От началото на ремонтната дейност обаче се започва унищожаването и на останалите  здрави дървета на въпросните улици  (до момента 10 дървета).

"В квартала зад Военна болница вече от 20 години се извършва застрояване за сметка на зелените площи. Такива вече няма и единствената зеленина са дърветата по тротоарите. Не е извършвано залесяване за същия период. Този участък е изключително замърсен от прах и от множеството автомобили на живущите и работещи тук. Би следвало да се отчетат тези фактори, преди да се престъпва към поголовна сеч на 50-годишни дървета.

За жителите на квартала здравите дърветата не би следвало да представляват непреодолима пречка за поставянето на нови тротоарни плочки. Напротив, ремонтът на улиците би трябвало да е повод и за облагородяване на зелената система в квартала, а не нейното унищожаване. Живущите там ще продължат да подават жалби както и ще започнат подписка срещу сечта на дървета района", написаха хората от квартала.

Снимката е илюстративна

TrafficNews.bg