В. "Журнал дю диманш" съобщава, че зетят на атентатора срещу в. "Шарли ебдо" е спрян на турската граница и настанен в център за нелегални мигранти в България. Мурад Хамид е бил спрян на 28 юли на турската граница и настанен в център за нелегални мигранти в България, съобщава вестникът, цитиран от БТА.

Смята се, че 20-годишният Хамид, брат на съпругата на Шариф Куачи, е искал да се присъедини към редиците на джихадистката групировка Ислямска държава в Сирия или в Ирак. Антитерористичната прокуратура в Париж е започнала разследване с цел да бъде издадена европейска заповед за арест срещу него.

За известно време Мурад Хамид беше заподозрян, че е третият човек от групата нападатели на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" през януари 2015 година, заедно с братята Куачи. Но благодарение на солидното си алиби (бил е в час в гимназията в Шарлевил-Мезиер в момента на атентата) и на мобилизацията на съучениците му, той бързо беше оневинен, отбелязва "Журнал дю диманш". Тогава той заявява, че не иска замесването на името му в тези "варварски престъпления" да навреди на бъдещето му.

Името на Мурад Хамид се споменава отново едва на 25 юли тази година, когато семейството му обявява, че е изчезнал. Близките му се опасяват, че може да е потеглил към Сирия или Ирак. Прокуратурата в Шарлевил-Мезиер сезира следствените власти в североизточния град Ренс, където се установява, че лицето е обявено за издирване и веднага разпространяват описанието му.

В резултат на това той е задържан на турската граница на 28 юли и върнат в България, където впоследствие е настанен в център за нелегални имигранти.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg