Има достатъчно българско агнешко, за да задоволи потреблението. Това увери министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на извънреден брифинг в Министерски съвет.

„Всички овцевъди могат да колят животните си във фермите си и при тях да има пряк достъп до клиенти, такава, каквато е практиката им по принцип. Ще предоставим и списък на МВР с всички ферми, за да може да бъдат допускани хората, за да си осигурят прясно агнешко за трапезата“, заяви Танева.

Министърът допълни, че са проведени разговори с  всички местни търговци на храни, за това как могат да предлагат собствено производство. Съответно ще им бъде отпусната помощ.

При овцевъдите ще бъдат отпуснат по 7 лева на агне, като у нас в момента има 64 кланици.

Целта е да може да достигне българско месо до клиента. Надявам се, че всички в сектора ще се справим с предизвикателството пред нас - как произведената от български производители храна да достигне до пазара“, заяви Танева.

Тя бе категорична, че ще бъде въведено задължение всички оператори на големи магазини у нас да предлагат местна и регионална продукция на потребителя.

„Това е минималното, което сме длъжни да направим, за да съхраним нашия народ. Може пенсионер с 240 лева пенсия да я дари, а не може търговски оператор с много обекти и огромни приходи да направи минимално старание да продава българска продукция. В това няма смисъл“, заяви министърът.

„БАБХ е в най-интензивния си режим на работа. Проверяват се меса, плодове и зеленчуци. В някои оператори се наблюдава движение в цените, но те са и в плюс, и в минус. В момента не бихме могли да коментираме някаква тенденция“, коментира още Танева.