От дървеници и недостатъчно храна, както и от лошите материални и хигиенни условия са се оплакали обитателите на затвора в Пазарджик по време на проверка на заместник-омбудсмана Диана Ковачева и експерти от Националния превантивен механизъм към институцията на обществения защитник.

Воденият от Ковачева екип инспектира още затворническото общежитие и ареста в града и проведе интервюта с лишените от свобода, пише Монитор.

Сред основните препоръки, които омбудсманът ще направи са в пенитенциарното заведение да бъде осигурено помещение за свиждане с адвокатите без преграда, както и стая за удължено свиждане, каквито в момента липсват.

От институцията ще бъде отправена и препоръка да се изградят санитарни помещения в килиите на лишените от свобода с доживотни присъди. Експертите констатираха още, че вратите в затворническото общежитие са заключени през по-голямата част от деня, което е сериозно нарушение на правилата за функциониране на обекти от този тип.

Друг проблем, който ще бъде специално отбелязан в готвения доклад на Националния превантивен механизъм е, че арестът в Пазарджик е единственият в България, който е под земното равнище. Така на практика не само арестантите, но и служителите са лишени от пряка светлина, което е в пълен разрез с нормалните условия за живот и труд.

Институцията на омбудсмана подкрепя решението на Министерството на правосъдието арестът да бъде преместен и ако това не се случи в скоро време ще бъде изготвена съответна препоръка. Положителните констатации на Националния превантивен механизъм са, че в затвора не се използват белезници при извеждане на лишените от свобода в зоната за повишена сигурност.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg