Мъж осъди Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" за 4100 лв. обезщетение, защото лежал в тясна килия, без тоалетна в затвора в Бургас.

Мъжът е постъпил в затвора на 22 януари 2010 г. за изтърпяване на наказание "лишаване от свобода" от четири години и половина. Излязъл е през януари 2014 г. и подал молба до административния съд в Ямбол с искане за 50 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, пише 24 часа.

Според него в затвора не била осигурена минимална квадратура в килията, нямало санитарен възел и постоянно течаща вода в спалните помещения и други лоши хигиенни условия, заради което е настъпило психическо и физическо увреждане на здравето му, и на човешкото достойнство.

От показания на свидетели по делото през периода, докато М. Г. е лежал, килията в която са били настанени е била с размери 4 на 5-6 м. Имало е между 21 до 27 затворници, като на моменти са стигали до 30. В спалното помещение е имало 9 легла на по три етажа. Не е имало тоалетна и течаща вода, поради което през нощта затворниците са ходили по нужда в кофа.

Съдът се е съобразил с решение на Европейския съд по правата на човека, според което лишаване от достатъчна жилищна площ, храна, облекло, отопление, осветление, проветряване медицинско обслужване, условия за двигателна активност, продължителна изолация без възможности за човешко общуване, се считат за изтезания, жестоко или нечовешко отношение.

"Хуманна среда не е възможна без непосредствен достъп до тоалетни помещения. Подлагането на задържаното лице на срама да се облекчава в кофа в присъствието на неговите съкилийници, както и да присъства когато общата кофа е използвана от тях, не може да се възприеме като необходимост, също е унижение", се казва в решения по дела на Европейския съд срещу България.

Съдът в Ямбол прие, че за престоя в затвора от 41 месеца моралните вреди могат да се обезщетят с по 100 лв. на месец или общо 4100 лв., като решението не е окончателно и може да се обжалва.

TrafficNews.bg