Преобразяването на пивоварната в Пловдив, което „Каменица“ АД обяви в края на миналата година, е в етап на окончателно финализиране и одобрение на идейния проект на новия мултифункционален комплекс. Стремежът на компанията е да запази и съхрани духа на първата българска бира, не само като продължи да я произвежда, но и като създаде място, където пловдивчани и почитатели на първата бира на България да се връщат назад във времето, да се потапят в изключителната й история и традиции и да се забавляват.

Бъдещият мултифункционален комплекс „Пивоварница Каменица“ ще бъде изграден на терен от около 3500 кв.м. Комплексът ще включва микропивоварна за производство на крафт бира, музей на 135-годишната история на пивоварната, класически ресторант, бирария, магазин за сувенири, парк с пространство за отдих и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития. С този свой преобразен облик компанията ще продължи да се развива в родния си Пловдив и да бъде част от културния живот на града.

Общият размер на инвестицията, която ще бъде направена за създаването на комплекса е над 2 млн. евро и чрез нея ще бъдат открити над 50 нови работни места в града. Планира се строителните дейности по изграждането на комплекса да започнат в края на лятото на 2016 г. и той да отвори врати през пролетта на 2017 г.

Едновременно с финализирането на идейния проект в момента тече и подготовка на терена за изграждането на новия комплекс. В процес е демонтиране на оборудването и разглобяване на машините, като големите цилиндрични съдове, в които бирата ферментира, (ЦКТ) ще бъдат демонтирани в следващите няколко седмици и предстои да бъдат преместени в пивоварната в град Хасково. Големината на тези съдове изисква преустройство на външните входове на пивоварната, поради което бе наложително да се разшири големият портал откъм булевард „Източен“. Транспортирането на първия ЦКТ ще стартира в сряда, 30 март, по план, съгласуван и одобрен от Община Пловдив. Всеки ден, до 18 април, ще бъде преместван по един съд, като съгласно заповедта излизането от завода ще става в рамките на половин час между 6:00 и 6:30 сутринта, след което композицията ще пътува директно към гр. Хасково. За целта ще има временна реорганизация на движението и всяка сутрин в този интервал КАТ Пловдив ще спира движението в западното платно по бул. „Източен“, от бул. „Княгиня Мария Луиза“ до ул. „Богомил“.

Според предварителните планове на компанията периодът по демонтаж и разглобяване на оборудването ще приключи до края на следващия месец. Едва тогава ще стартира разрушаването на съществуващите сгради на територията на завода. Цялото конструктивно разрушаване на сградите ще бъде извършено чрез механични средства и няма да има взривяване на производствени помещения. От компанията споделят, че емблематичният комин на пивоварната ще бъде запазен в сегашния си вид и ще се превърне в част от новия комплекс − „Пивоварница Каменица“.

„Наш основен приоритет за целия период на трансформацията е да запазим района чист за живеещите. Наясно сме, че преустройства от такъв тип носят със себе си временни неудобства за всички и поради тази причина се ангажираме да спазваме всички изисквания за преустановяване на строително-ремонтните дейности в регламентираните часове, за да осигурим тишина и комфорт. Ще се погрижим да продължим да информираме своевременно живeeщите в района относно ключовите етапи на строителство и надлежно да отговаряме на всички техни въпроси", заяви Атанас Бойчев, мениджър „Правни и корпоративни въпроси“, „Каменица“ АД.

Още новини ТУК

TNS.bg