След затварянето на бул. "Цар Борис III Обединител" за откриването на инициативата Европейска столица на културата, втори пловдивски булевард - "Марица", ще бъде затворен, но само за ден. Пътната артерия ще стане зона забранена за автомобили на 22 септември от 10 до 18 часа и ще се превърне в място за спорт, танци и забавления.

"В пилотното издание на Ден на отворените улици и в Ден без автомобили станете част от празника на отворените пространства, за да усетите заедно свободата и радостта от движението и общуването. Включете се със семейството и приятелите си в някое от откритите спортни занимания, състезания с велосипеди, танци, групови игри или посетете работилнички за рециклиране или занимание за разделно събиране на отпадъци", канят организаторите.

Денят на отворените улици е инициатива на Община Пловдив, Министерство на околната среда и водите, "БГ Бъди активен" и фондация „Пловдив 2019“ в рамките на Европейска седмица на мобилността, която се провежда тази година от 16 до 22 септември.

Европейският ден на отворените улици, координиран в България от сдружение „БГ Бъди активен“ и част от европейската кампания NowWeMOVE на Международната асоциация за спорт и култура е осъществен с финансовата подкрепа на програма Еразъм+ и в подкрепа на Европейската седмица на спорта.