В Пловдив днес се очакват специалисти от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата, за да преценят какви са възможностите за възстановяване на сградите на изгорелите тютюневи складове. Припомняме, още вчера министърът на културата Вежди Рашидов разпореди спешна проверка на случая.  

Инспектори от криминалната полиция започнаха огледи на мястото на пожара. Окръжната прокуратура в Пловдив вече образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Прокуратурата се самосезира, предстои да се проведе пожаро-техническа експертиза, която да установи причините. Версията за умишлен палеж е водеща при разследването на изгорелите сгради. 

Изгорелите вече тютюневи складове са част от групов паметник на културата, наречен "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" - "Цанко Дюстабанов". Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство. 

След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл, увериха от ведомството. Складовете имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 г., припомниха от министерството на културата.

ВИДЕО и СНИМКИ от пожара, както и новините в развитие - ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg