След медийна публикация ВАП се самосезира. ДНСК и компетентни общински органи проверяват за незаконни надстройки в пет области - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Това стана ясно от думите на зам. главният прокурор Ася Петрова. Тя допълни, че проверката не обхваща остъкляване на балкони, защото от декември миналата година не се изисква разрешение за подобна дейност, нито пък се смята за съществено отклонение от инвестиционния проект, предаде Дарик.

Проверката на ВАП обхваща само случаите на съществени отклонения като надстрояване на етаж. Петрова съобщи, че са установени 225 жилищни сгради от 3-та категория и 122 от 4-та със завършено застрояване. 57 са издадените заповеди, които са влезли в сила за премахване, а 36 са вече изпълнение.

Само в София са констатирани 186 сгради с надстрояване. Зам. главният прокурор уточни, че в обсега на тази проверка не влиза застрояването на т.н „Японски хотел" в столицата. За този случай от прокуратура са депозирали протест и към този момента има висящо производство.

TrafficNews.bg