Мащабно разширяване на град Банско с още 8 квартала, в които има капацитет за допълнителни 40 000 легла, се подготвя със съгласието на екоминистерството. За това алармираха от коалицията "За да остане природа в България".

Регионалната екоинспекция в Благоевград е разрешила без екооценка подробния устройствен план, с който се предвижда застрояването на нови 2600 декара край Банско. На тях може да се появят до 40 000 нови легла при максимално уплътняване, съобщи пред в. "Сега" Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

Само в осемте квартала се очаква новата разгъната застроена площ да достигне 3 милиона кв. м, от която 750 000 кв. м вече са построени, изчисляват природозащитниците.Мащабното разширяване обхваща кварталите "Гуровица", "Свети Иван", "Грамадето", "Кошерината", "Карантията", "Средореко", "Асаница", "Герачени улици".

"През последните 15 г. Банско се разрасна от град с население от малко над 9 хил. души до курортен комплекс с около 20 хил. легла. Ски зона Банско, изградена с концесия върху изключителната държавна собственост, каквато е Национален парк Пирин, е била разчетена за 9 хил. души", казват от "За да остане природа в България".

Сега според тях след поредното строителство в пиковите моменти обитателите на Банско могат да достигнат до 60 000 души, при положение че новата пречиствателна станция на града е с капацитет за 30 000 души.

Защо българите предпочитат почивка Гърция?

TrafficNews.bg