Първото заседание по делото срещу 27-годишния пазарджиклия Иван Янакиев-Хамъра за убийство на пешеходец по непредпазливост предстои днес. На 18 декември миналата година  вечерта луксозен джип „Хамър“ буквално помита 70-годишен мъж, който пресича улица „Пловдивска“, недалеч от голям хипермаркет. Според очевидци, джипът се е движил с много висока скорост като на рали. Автомобилът влачил тялото на пешеходеца около 100 метра.

2 дни, след като прегази и уби човек в Пазарджик, Хамъра вече беше на свобода. За това алармира синът на убития мъж. Той се опасяваше, че убиецът на баща му може да се укрие зад граница. Младият водач вече бил с отнета книжка заради шофиране под въздействие на наркотици. 27-годишният Иван Янакиев е добре познат на полицията. Той е санкциониран многократно за различни нарушения на пътя. Книжката му е била отнета в началото на 2015 година заради шофиране под въздействие на наркотици.

Всичко това предизвика вълна от протести пред Съдебната палата, организирани от близките на загиналия в социалните мрежи. При митингите се разбра, че младежът е печално известен на много пазарджиклии, виждали безчинствата му на пътя. Така се стигна до повторно арестуване на 21 декември, след което на три инстанции бе определена постоянна мярка за задържане под стража.

Тя бе атакувана от адвокатите на Хамъра на 10 март. Те се позоваха на текст от НПК, непозволяващ  подсъдим да остане под стража за повече от 2 месеца, ако престъплението е по непредпазливост. Така се стигна до освобождаването на Янакиев срещу парична гаранция от 3000 лева.

Синът на прегазения от Хамър мъж: Нямам сълзи, нямам нерви, нямам душа вече ВИДЕО

Още новини ТУК

TrafficNews.bg