Вирусните  респираторни заболявания тази есен, макар и по-късно от обичайното, започнаха да зачестяват и да пълнят отделението по педиатрия в УМБАЛ-Пловдив, заяви началникът д-р Анеса Георгиева. Трябва да се отбележи обаче, че все още няма епидемична или предепидемична обстановка.

Според нея в момента има известно “смесване” между така наречените  летни и есенно-зимни вируси и медиците лекуват малки пациенти както с повръщане и разстройство, така и други със симптоми от дихателната система – болки в гърлото и кашлица. Общото за всички е повишената температура,  неразположение, със или без  втрисане. Доброто в случая е, че пациенти с типична характеристика за грипна инфекция почти липсват, а при тях  усложнения като бронхити, пневмонии и други са по-чести и тежки.

Наблюдавайки епидемичната обстановка, се очаква и тази година пикът на инфекциите да бъде в края на януари. Затова тя смята, че все още не е късно за прилагане на противогрипна ваксина или за профилактика с противовирусни и имуностимулиращи средства. Тези мерки са изключително нужни на децата от ясли, детски градини и училища, изобщо на всички, които живеят в колективи. Те обаче трябва да бъдат назначени от лекар – специалист педиатър или личният лекар, който познава здравословния статус на малчугана и на семейството му.

Много е важно още веднъж  да подчертаем, че не бива да се провежда самолечение, особено антибиотично, за да се избегне рискът от създаване на резистентност, да се намалят усложненията и да се предотвратят нежелани странични ефекти. И още нещо важно – не бива болни деца да посещават ясли, градини и училища, защото така  инфекциите непрекъснато се препредават и се създава порочен кръг, допълва д-р Георгиева.

Известната пловдивска лекарка припомни, че в сезона на настинките и грипа не бива да се забравят и правилата за пълноценно хранене /достатъчно количество пресни плодове и зеленчуци в съчетание с млечни, месни белтъци и риба/,  както и хигиенните навици /да се мият редовно ръцете, да се проветряват затворените помещения, да се избягват масови събирания, както и прекомерно охлаждане/.

Към тийнейджърите д-р Георгиева отправи специално предупреждение – да не се предприемат драстични диетите за отслабване, защото те могат да доведат до “срив на защитата”.

TrafficNews.bg

Вирусни инфекции вече изпращат деца в УМБАЛ-Пловдив

 

Вирусните  респираторни заболявания тази есен, макар и по-късно от обичайното, започнаха да зачестяват и да пълнят отделението по педиатрия в УМБАЛ-Пловдив, заяви началникът д-р Анеса Георгиева. Трябва да се отбележи обаче, че все още няма епидемична или предепидемична обстановка.Според нея в момента има известно “смесване” между така наречените  летни и есенно-зимни вируси и медиците лекуват малки пациенти, както с повръщане и разстройство, така и други със симптоми от дихателната система – болки в гърлото и кашлица. Общото за всички е повишената температура,  неразположение, със или без  втрисане. Доброто в случая е, че пациенти с типична характеристика за грипна инфекция почти липсват, а при тях  усложнения като бронхити, пневмонии и други са по-чести и тежки. Наблюдавайки епидемичната обстановка, се очаква и тази година пикът на инфекциите да бъде в края на януари. Затова тя смята, че все още не е късно за прилагане на противогрипна ваксина или за профилактика с противовирусни и имуностимулиращи средства . Тези мерки са изключително нужни на децата от ясли, детски градини и училища, изобщо на всички, които живеят в колективи. Те обаче трябва да бъдат назначени от лекар – специалист педиатър или личният лекар, който познава здравословния статус на малчугана и на семейството му. Много е важно  още веднъж  да подчертая, че не бива да се провежда самолечение,особено антибиотично, за да се избегне рискът от създаване на резистентност, да се намалят усложненията и да се предотвратят нежелани странични ефекти. И още нещо важно – не бива болни деца да посещават ясли, градини и училища, защото така  инфекциите непрекъснато се препредават и се създава порочен кръг, допълва д-р Георгиева. Известната пловдивска лекарка припомни, че в сезона на настинките и грипа не бива да се забравят и правилата за пълноценно хранене /достатъчно количество пресни плодове и зеленчуци в съчетание с млечни, месни белтъци и риба/,  както и хигиенните навици / да се мият редовно ръцете, да се проветряват затворените помещения, да се избягват масови събирания, както и прекомерно охлаждане/.. Към тийнейджърите д-р Георгиева отправи специално предупреждение – да не се предприемат драстични диетите за отслабване, защото те могат да доведат до “срив на защитата” .