1 година и 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок получи след споразумение 34-годишната учителка от Горна Оряховица Венелина Петкова, която миналата година уби бебето си. Младата жена беше обвинена в умъртвяване на новородено от майка си по време на раждане или веднага след него.

Освен присъдата, Районният съд възложи на началника на полицейското управление в Горна Оряховица и полагане на възпитателни грижи спрямо нея по време на този срок.

Случаят потресе града на 12 октомври миналата година. Тогава Петкова, която била учителка в село Виноград, се прибрала с автобус от работа, когато раждането започнало. Тя родила сама момченце в градски парк. Това било четвърто дете на семейството и тя не го искала, дори криела, че е бременна.

Петкова скъсала пъпната връв с ръце и не я завързала. После стиснала врата на бебето и го умъртвила. Сложила телцето в найлонов плик и го натъпкала в дамската си чанта, пише в обвинителния акт на прокуратурата. Нейна позната, която минавала оттам, видяла локва кръв под пейката и предложила помощ - да извика дъщеря си, която била медицинска сестра. Учителката отказала, но другата жена се обадила на тел. 112.

Спешен екип откарал Петкова в болница и там било установено, че е родила, макар тя да отричала.

Трупът на новороденото й дете бил намерен в чанта в багажника на семейната кола, която тя дала на съпруга си при приема в здравното заведение. След това съдебните медици установили, че то е родено здраво, 50 см и 3,1 кг. Живяло е не по-малко от 15 минути, след което е било задушено от майка си.

По време на разследването е назначена комплексна съдебна психиатрично-психологична експертиза, която установила, че учителката е разбирала и е могла да ръководи постъпките си. Причината за жестокото убийство обаче била емоционална криза, в която изпаднала заради невъзможността да гледа четвъртото си дете, се казва още в обвинителния акт.

Другите са на 10, 8 и 7 години. Когато Петкова разбрала, че е бременна със сигурност вече било късно за аборт. Тя започнала да носи широки дрехи и крила бременността си дори от съпруга си. По време делото жената беше на свобода с мярка "подписка".