Страхотна благородна инициатива подеха учениците в село Дълго поле. За новогодишните празници те зарадваха 17 възрастни самотни хора в селото, като им дариха събрана от тях храна. Идеята се зародила още на 4 декември, когато на събрание на училищния парламент са били обсъждани идеи за инициатива по Коледните празници.

Спряхме се на инициатива за набиране на трайни пакетирани храни (олио, брашно, захар, ориз, макарони, консерви, боб, леща, бисквити, сухи пасти и др.) за възрастни хора, която нарекохме „Дари храна, дари любов“, разказва учителката Вили Атанасова. Изготвиха се информационни флаери за кампанията и те бяха залепени на ключови места в цялото село. Осигурихме кутии с емблемата на кампанията. Помолихме за съдействие собствениците на хранителни магазини в с. Дълго поле, след което бяха поставени четири кутии от нашите доброволци.

Кампанията ни стартира на 11.12.2019 г. Помолихме кметството да ни подготвят списък със самотни възрасни хора. При разнасяне на продуктите имаше много сълзи от радост и от изненада. Имаше хора, които се стряскаха, като ни виждаха. Някои искаха да ни дават пари. В един от случаите съседите ни казаха, че бабата, при която искаме да отидем, е агресивна, а когато влязохме при нея, се случи точно обратното. Тя се усмихна, почерпи ни с бонбони, порадва ни се и беше щастлива, че сме я посетили, защото нейните внуци не са ходили отдавна да я видят. Раздавахме им храна и виждахме щастието в очите им Отделяхме по 5-10 минутки на всеки възрастен, разказва още учителката.