Селцето Добравица е блокирано след поройните валежи в Северозападна България. Оказва се, че река "Топлица" е преляла и отнесла около 2 километра от пътя, който свързва вилната зона с инфраструктурата на Община Своге.  

Районът около селцето е богат на природните забележителности и е предпочитана туристическа дестинация за столичани. Около Добравица могат да бъдат посетени различни скални образувания, пещери и водопади. Най-известни в района са водопада "Скакля" на около 2 километра от селото и пещерата "Елата" която е най-голямата в Понор планина.

Положението е бедствено, споделя читателка на TrafficNews.bg, която е решила да посети зрелищните природни чудеса в околността. Тя предупреди всички решили да пътуват нататък да се въздържат от посещения поне докато трасето не бъде възстановено. С тази задача са се нагърбили работници и хора от района, които разчистват.

Добравица (до 1954 г. Загъжене) е село в Западна България. Намира се в Община Своге, Софийска област. То отстои на 57 км северно от столицата София и на 18 км северозападно от град Своге.  Селото е отдалечено на равно разстояние (само на около 20 км) от Искърския пролом, през който минава второкласен път №16 и от Петруханския проход (второкласен път №81). Добравица е заобиколено от следните села: Брезе (на запад), Зимевица (на североизток), Меча поляна (на изток), което сега е обезлюдено и е причислено като махала към с. Добърчин и с. Искрец (на юг).

Село Добравица се намира в планински район, по-точно в Понор планина, която е включена в „Натура 2000“. Надморската височина е в рамките от 700 м. до 1100 м., а околните върхове достигат до 1400-1500 м. Селото е разположено на южен склон, но терена е доста пресечен и за това има и свлачищни процеси. Някои махали са разделени с малки долчинки, възвишения, оврази и др. Някога територията на която се намира селото е била дъно на море. И сега на отделни места се намират вкаменелости на мекотели, миди и др.