Трудно е да се намери пресечна точка между търговията и биологията. Момичето, което представяме по-долу обаче, ще опровергае това и ще ги срещне по свой начин. Много преди да дойдат кандидатстудентските изпити Цветослава Данева от Плевен знае какво иска да учи – клетъчна биология и вирусология. На тази своя мечта ще посвети и първата си работа.

Мястото, което избира за целта, е Lidl. Избира го съвсем естествено – именно това е магазинът, в който редовно пазарува. Затова без да се колебае, кандидатства за практикантската програма на веригата – за да изкара допълнителни пари, а и за да уплътни времето си по смислен и пълноценен начин. Родителите ѝ напълно я подкрепят в това нейно решение. „Това беше много голяма и важна крачка за мен. Малко по малко трябваше да започна да взимам живота си в ръце“, казва днес момичето от Плевен. И се справя с тази задача повече от успешно.

В началото печенето на хляба ѝ се струва най-трудно. Трудното на пръв поглед обаче бързо се превръща в интересно и лесно. За това ѝ помагат и колегите в магазина. „Имах уникален екип до себе си. Забавлявахме се, смеехме се, работихме и се справяхме заедно! От всеки си взех по нещо, което ме изгради като човек и като добър служител“, казва Цветослава.

Като практикант учи много нови неща – да общува с клиентите, да бъде търпелива, бързо да се адаптира, да решава казуси и лесно да намира решения. Всяка своя заплата спестява с една основна цел – да я вложи в образованието си. Затова и на въпроса дали все пак не си е купила нещо за себе си, отговаря отрицателно и с думите: „Няма нищо по-важно от обучението“. Днес продължава да стои зад това свое схващане, вече като студентка в Нов български университет в специалността, за която винаги е мечтала – клетъчна биология и вирусология. 

Това е и едно от големите предимства на практикантската програма на Lidl – не само учи младите на нови неща и формира у тях важни качества, но им помага да сбъднат мечтите, които са си поставили за цел. Също както се случва при Цветослава.

И тази година програмата ще даде тази възможност на ученици от 11 и 12 клас от цялата страна, като освен ценни знания и добро възнаграждение, е приготвила и награда, с която отново да подкрепи бъдещето обучение на младите таланти – 1500 лв. стипендия за първата година в университета. Към нея добавя и допълнителни награди като телефон iPhone 14 Pro и ваучери за пазаруване в Lidl на стойност 600 лв.

Всички ученици, които търсят нови възможности и са навършили 18 години, могат да кандидатстват за практикантската програма на веригата до 22 май на jobs.lidl.bg