До няколко дни трябва да е готов техническият проект за площад „Централен”, с който ще стане ясен всеки детайл от новата му визия. След това ще се пусне и пълно проектиране, за да може в началото на 2016 година да започне и старта на реконструкцията.

Избраният за победител португалски проект от къща FORA съчетава богатствата на разкритата археология с просторно използваемо публично място. Ще се замяната на съществуващата повърхност на площада с лека конструкция. От една страна, тя ще изпълнява функцията на под на новия площад, а от друга – покрив над археологическите останки. По този начин се създава открит археологически музей на Филипопол, който изпълва цялото пространство под площада.

Павилионите в непосредствената близост от Пощата, където се предлагат катми и сувенири, пък продължават да създават проблеми на градските власти.  Там Общината продължава до води дела с реститутите. Според общинските юристи от Съда трябва да признаят, че такъв тип земя не може да бъде реституиран, тъй като представлява национално богатство. Ако това обаче не се случи, управниците на Пловдив ще пристъпят към отчуждаване на земята, което ще струва около 400 хиляди лева.

Още новини четете ТУК!

TrafficNews.bg