Главният прокурор Сотир Цацаров атакува в Конституционния съд падането на давността за преследване на престъпления по време на комунизма, съобщиха от държавното обвинение.

С промени в Наказателния кодекс, приети в края на септември беше записано, че за престъпленията, извършени от комунистическия режим в България в периода 9 септември 1944 г. - 10 ноември 1989 г. няма да има давност.

Промените бяха внесени от  ГЕРБ и Реформаторския блок и бяха подкрепени със 111 гласа "за", 30 "против" и 7 "въздържали се". Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, цитиран от "Фокус", определи законопроекта като закъсняла справедливост за жертвите на комунистическия режим и призова левицата да го приеме като разкаяние.

Промените обаче се оказаха по-скоро символични, защото те се обезсилват заради два други текста от Наказателния кодекс. Според ал. 1 в чл. 2 от Раздел II на НК – "Предели на действие на Наказателния кодекс", "за всяко престъпление се прилага онзи закон, който е бил в сила по време на извършването му". Алинея 2 пък гласи, че "ако до влизане на присъдата в сила последват различни закони, прилага се законът, който е най-благоприятен за дееца".

Така на практика дори и някои от досъдебните си производства във връзка с престъпленията на комунистическия режим да успеят да стигнат успешно до края си, то все още живите заподозрени за тях бивши държавни функционери, ще се ползват от най-благоприятния вариант на Наказателния кодекс.

Поправката, която Цацаров атакува, би имала смисъл при евентуалното извършване на нови престъпления срещу мира и човечеството на територията на България, за които давността също бе премахната.

Още новини четете ТУК

tns.bg