Стартира подробното преброяване на населението на България и жилищния фонд, което има за цел да покаже как и в какви условия живеем. След едногодишно отлагане, наложено заради пандемията, преброяването то ще се проведе в периода 7 септември – 3 октомври 2021 година.

Преброяване 2021г. наближава, ще ни броят при строго спазване на COVID меркитеНад 70% от необходимия брой преброители вече е достигнат, 1700

Предвид усложнената епидемична обстановка тази година от Националния статистически институт апелират гражданите да използват онлайн системата за преброяване, което ще бъде активна след полунощ. Тя може да бъде открита на следния адрес: https://преброяване2021.бг.

Чрез регистрация с ЕГН и номер на документ за самоличност, ще можем да преброим себе си и семействата си на посочения адрес. Регистрира се един човек и преброява цялото домакинство. Трябва да се знаят само единните граждански номера на членовете на домакинството. Не са нужни никакви документи за собственост. Напомняме, че преброяването има за цел да покаже как живеем, в какви условия, а не каква собственост имаме“, заяви пред TrafficNews Кристина Захариева – директор на Териториално статистическо бюро „Юг“.

Онлайн системата е разработена така, че да се избегне всякаква възможност за дублиране на гражданите при броенето. Тя проверява уникалността на ЕГН и не позволява да има повече от един запис за съответното лице.

Технически е възможно някой да бъде записан два пъти, ако лицето по някакви причини е преброено на хартия. Но при обработването на данните, системата ще съобщи, че такова лице вече е преброено от системата и няма как да се получи дублиране. Грешките се „хващат“ веднага, още при обработването на картата“, пояснява Захариева.

От ТСБ-Юг напомнят, че разчитат на това по-голям брой граждани да се преброят посредством онлайн системата, тъй като това  снижава възможността за разпространение на COVID-19.

За всички останали, които нямат достъп до устройство за масова комуникация, преброяването ще се извършва чрез посещение на преброители на НСИ по домовете. Броят на набраните преброителите в Пловдив остава над 70%. За Пловдивска област пък процентът е 86%. Според ТСБ-Юг кандидати ще бъдат достатъчни, тъй като броят им е изчислен при 50% онлайн преброени хора.

Припомняме, че физическото преброяване ще бъде извършвано при строго спазване на противоепидемичните мерки, наложени от МЗ. Няма да има промяна в динамиката му предвид новите рестрикции, които влизат в сила деня, в който стартира Преброяване 2021.

Ние имаме указания от Министерството на здравеопазването за провеждане на преброяването с преброители. Всички преброители и контрольори са запознати с тях и ще ги спазват. Разполагат с маски и дезинфектанти. Но по-важно за нашето здраве е, че можем да се преброим онлайн. Така е по-бързо, лесно и безопасно, и може да стане по всяко време на денонощието. Ще имаме и телефон, на който хората могат да се обаждат от 9 сутринта до 21 ч. вечерта – 02/9078 430. Могат да задават и въпроси онлайн, на които също ще им бъде отговорено“, напомня директорът на Териториално статистическо бюро „Юг“ Кристина Захариева.