Защо една съдийка първо обявява мъж за мъртъв, а години по-късно променя решението си и го възкресява човека. Възкресява Милчо Митов, чиято потресаваща история TrafficNews.bg вече разказа.

Съдия Виолета Николова, чийто подпис лежи под становището, че той е покойник, отхвърля упреците за грешка.

Според нея в случая съдът в Червен бряг е бил употребен от близките на Митов, които са използвали по превратен начин закона, за да набавят за себе с имотна облага.

През 2009 г. сестрата на Милчо отправя искане към полицията брат й да бъде обявен за общодържавно издирване. Следва нова молба, в която пише, че "не я интересува дали брат и е жив, а само да си оправят недвижимите имоти". Искането за общодържавно издирване по неясни причини обаче не е стигнало до полицията в Плевен.

Така се подминава факта, че Митов има издаден паспорт през 1996 г., две години след като близките му твърдят, че е изчезнал. Както и че два пъти през 2011 и 2013 г. е бил задържан за установяване на самоличност от полицаите във Варна.

Съдът в Червен Бряг не само не получава тези сведения, но му е представен документ от бившия вече кмет на село Чомаковци, че не е виждал Милчо от 20 години.

"Стъпила съм на писмените доказателства. Всеки съдия би постъпил така", връща лентата назад съдия Виолета Николова.

"Ако беше ми подадена пълната информация по надлежния ред или лицето беше обявено за общодържавно издирване, както е било искането на роднините в случая, те нямаше да се възползват", убедена е тя.

Николова е доволна, че е съдействала максимално бързо смъртният акт на Милчо да бъде отменен и отново с неин подпис той да възстанови всичките си права. За да може да търси възмездие от най-близките му роднини, погребали го жив заради имоти.

"Всеки съдия, на мое място, щеше да постанови това решение", настоя тя пред TrafficNews.bg и отсече: "Не познавам нито роднините на Милчо, нито него. Тук има превратно използване на закона и съдът е използван, използван за имотна делба", заключи тя.

А от дни 64-годишният Милчо е горд притежател на нова лична карта. Така след пет години като мъртвец, той отново е жив гражданин на България. Вече може да се похвали и с няколко предложения за работа.

След серията репортажи в Trafficnews.bg Митов има и дом. Подслони го 20-годишният плевенчанин Юри Бисеров, а добри хора му предплатиха наема. Получи и съпричастност в социалните мрежи от цялата страна.