Нивата на заплащане в София вече са равни на тези в почти всички големи балкански градове. Единственото изключение е Солун, където те са по-високи. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която представи проекта на бюджет на София в КНСБ, съобщава investor.bg. Нивата на заплащането и на разходите за труд като цяло са съпоставими с тези в останалите големи градове в региона – брутната средна заплата в София е 663 евро, в Белград е 647 евро, в Букурещ – 627 евро, Скопие – 526 евро и Солун – 1455 евро, посочи Фандъкова, цитирана от пресцентъра на синдиката.

В София отдавна вече не стои въпросът за ниската цена на труда като фактор за инвестициите, проблемът тук по-скоро е свързан с подготовката на кадрите, обяви столичният кмет. По данни на синдиката у нас заплащането в момента е с 22% по-ниско от това Румъния и цели 35 на сто по-малко от това в Сърбия. За да се измъкне страната от демографската криза, да спре изтичането на хиляди българи от страната, увеличението на доходите трябва да се превърне в обща кауза на всички политически сили през следващите години, каза Пламен Димитров.

Той посочи и трите сфери, които са останали ощетени в Бюджет 2017. Това са социалните заведения, секторът „Училищно и детско здравеопазване“ и науката, в лицето на БАН и Селскостопанска академия. Ако разходите в бюджета не бъдат преструктурирани, в тези сфери ще възникне напрежение и дори протести, предупреди президентът на КНСБ. Социалната сфера трябва да получи допълнителни средства, заяви и Йорданка Фандъкова. Проектът за бюджет на София е в размер на 1,2 млрд. лв., стана ясно още на дискусията. Основния му приоритет е да се развива столицата като „зелен“ град и място за иновации.

През 2017 г. ще продължи ремонтът и изграждането на градска пътна инфраструктура, като се предвижда изграждането на 30 улици в различни софийски квартали, ще бъдат увеличени двойно средствата за възстановяване на и поддържане на междублокови пространства, ще бъде увеличен графикът за миене на улици. Местните налози няма да бъдат увеличавани.

TrafficNews.bg