Честната глава на Св. Климент Охридски идва утре в София по повод празненствата за 1100 години от успението на светеца. Гръцка църковна делегация, водена от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон ще донесе светите мощи за поклонение у нас. Те пристигат от гръцкия манастир "Св. Йоан Кръстител", който се намира на няколко километра от град Верия, близо до Солун.

Светата обител е древен монашески център, известен и почитан както заради светците, живели в него, така и заради мощите на Св. Климент Охридски. Честната главата на светеца се пази именно в манастира "Св. Йоан Кръстител", тъй като самият светец пожелава главата му да се върне на мястото, където е постриган за монах. Друга част от мощите на св. Климент Охридски се съхраняват в манастира "Св. Пантелеймон" в гр. Охрид, Македония.

В 17,45 ч. утре честната глава на св. Климент Охридски ще бъде пренесена с литийно шествие от сградата на Светия синод до патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски", където патриарх Неофит ще посрещне светинята, пише standartnews.com. След това ще бъде отслужена тържествена вечерня. Мощите ще останат за поклонение в храма, който ще е отворен цяла нощ - докато има желаещи да се поклонят на светинята.

Утре, когато честваме Св. Климент Охридски Чудотворец, патриарх Неофит ще отслужи в катедралния храм съборна света литургия. А от 19,00 ч. в зала "България" ще започне празничен хоров концерт на църковна музика.

В събота гръцката делегация ще отнесе мощите на св. Климент Охридски в Рилския манастир Привечер - в 18,30 ч. пловдивският митрополит Николай ще посрещне светинята в Пловдив. 

В неделя от 9 ч. в митрополитския храм под тепетата „Св. Марина" ще бъде отслужена Съборна св. Литургия, възглавена от митрополит Пантелеймон в съслужение с Пловдивския митрополит Николай и епархийските митрополити при молитвеното участие на Българския патриарх Неофит. Следобед светинята отива в Бачковската св. обител "Успение Богородично".

TrafficNews.bg