Със снежен екшън и атракции София отбелязва Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за девети път и обединява над 500 празнични, спортни и забавни събитията в световноизвестни зимни центрове в 48 държави.

Петият "Витоша зимен фест" ще се проведе край хижа "Алеко" в събота, 18 януари, след 10:00 ч. Така "София – евростолица на спорта" стартира годишната програма от активности за 2020 г. Мотото на празника е "Открий, забавлявай се, изживей". Тази година програмата отново включва уникални атракции. Планинско колоездене – зимно спускане за време ще се организира за четвърти път в България, след като дебютът му за страната бе на "Витоша зимен фест" през 2017 г. Шоуто в планината сега ще започне точно в 11:30 ч. със старт на плаца през х. "Алеко", а трасето ще е дълго 800 метра с множество виражи, скокове и възможности за трикове, а финалът е пред долната станция на Романския лифт. Домакините обещават много емоции, екшън и добро настроение.

"За пета поредна зима "София – евростолица на спорта" организира този спортен празник и целта ни е да видим повече хора в планината, на чист въздух сред природата. Тази година в календара от събития сме предвидили над 20 активности в и около Витоша за да имат столичани и гостите на града повече възможности за активен живот, спорт и туризъм", заяви Анатоли Илиев – зам.-председател на София – евростолица на спорта.

"Всеки участник до 14-годишна възраст ще може да ползва в неделя кабинковия лифт от Симеоново до х. Алеко срещу лифт карта на цена 1 лв. и депозит 5 лв.. Целта е в Световния ден на снега повече малчугани да могат да излязат на чист въздух, сред природата в планината", каза Радослав Пеев от „Витоша ски“.

Децата ползват лифта до хижа "Алеко" срещу левчеВ събота малчуганите ще се забавляват със спускане с колелета, паралелен слалом и други

Програмата за спортния празник предвижда множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. На плаца пред х. Алеко ще бъде нареден паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като всеки победител в двойките ще получи награда. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. Тази година ски-бягането се завръща по атрактивното трасе около хижа „Алеко“. Така най-добрите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многобройна публика по време на спринтовите им надпревари. Състезанието по ски-алпинизъм ще бъде със старт в долната част на писта „Витошко Лале“.

Организаторите ще уточняват до последно маршрута съобразно снежните и метео условия. Предвидени са множество игри, планинарски песни и забавни викторини на импровизираната сцена.

Програма:

10.00 – 11.00 ч. Записване на участниците – пред хижа Алеко
10.00 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм
11.30 – 12.00 ч. Алпийски ски - паралелен слалом
11.30 – 12.15 ч. Спускане с колела по сняг за време
12.15 - 13.00 ч. Ски-бягане
13.00 – 13.30 ч. Награждаване на призьорите и закриване

Класиране и награди: до 3-то място по възрастовите групи и пол.