Задължително Лютви Местан ще създаде нова партия. Това е следващ негов ход. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Илхан Андай, собственик и главен редактор на 24rodopi.com. 

Андай заяви още, че Местан е колабирал, когато Ахмед Доган е произнасял своето слово. Още тогава той е бил наясно, че Доган му е поискал оставката. Но вместо да я подаде, той е започнал совалки сред дипломатите, коментира Илхан Андай. Според него по тази причина се е стигнало до решението на ръководството на ДПС за изключване на Лютви Местан от партията и свалянето му от всички заемани до този момент постове.

Според него твърденията за това, че руските служби са оказали натиск над Доган, за да се разправи с протурско настроеното население, не отговарят на истината.

Алдай допусна, че вероятно Лютви Местан ще създаде нова партия, но подчерта, че той има бъдеще, ако намери партньори за коалиция. Най-възможният от тях е Касим Дал. На въпрос – дали това е възможно след условието на Касим Дал сред тях да няма доносници, Алдай заяви цитирам: „Е, в този филм всички са доносници“.