Само ако отвориш този линк ще получиш голяма печалба! Как ви звучи това? Реална възможност или поредната измама. Е, със сигурност никой не дава награди ей така. За съжаление, обаче много хора се надяват това да е факт и така спамът се превръща в зараза. Поредната такава измама е съобщение, което се разпространява в Viber или WatsApp. Тексът гласи, че компанията Lidl ще подкрепи нацията, като раздава хранителни ваучери на стойност от 500 лева.

Колко и да ни се иска това да е истина, трябва да ни светне една лампичка, че подобна сума и подкрепа е по-скоро нереалистична. Само преди месец из онлайн пространството се носеше друга такава сходна схема, само че с името на Adidas. Там пък компанията раздаваше безплатни маратонки заради рождения си ден.

И в двата случая става въпрос за измама и няма нищо безплатно.

Често чрез такива "въдици" в смартфона влиза вирус, който отключва всички защити – като например пароли за онлайн банкиране и други приложения, свързани с финансови транзакции. В конкретния случай някои потребители коментират, че им е било искано пускането на есемес за 6 лв., за да участват в "играта".