Един на всеки двама граждани на Европейски съюз на възраст между 16 и 74 години съобщава че търси здравна информация или консултация онлайн, свързана с наранявания, заболявания, хранене, подобряване на здравето или подобно. 

Това е означава, че над 55 % са ползвали тази възможност или с два пункта по-високо от предходната година (53%) и с 21 спрямо 2010 г., сочат данните на Евростат. Анализаторите коментират, че завишаването на процентите е повлияно от пандемичната криза и непрестанно циркулиращата тема за здравословното ни състояние.

Данните им показват, че здравната информация, публикувана онлайн, е най-малко търсена в Румъния и България, а най-популярна в страни като Финландия и Холандия.

Делът на хората, търсещи здравна информация онлайн за лични цели, варира в различните държави-членки на Европейски съюз. През 2020 г. например най-висок дял е регистриран във Финландия. Там 77% от хората на възраст между 16 и 74 години са търсили и търсят в интернет теми, свързани със здравето през последните три месеца преди проучването. След тях се нареждат  Холандия със 76%, Дания - 72%  и Германия -70%.

За разлика от тях, най-ниски дялове са наблюдавани в Румъния - 28%, България -29%, Италия - 35% (данни за 2019 г.) и Полша - 43%.

В България се забелязва, че процентите на справки относно здравословното състояние в интернет всъщност не са се променили драстично за периода на пандемия. Най-висок резултат се отчита за 2017 година, където търсилите здравни консултации по интернет са с 5% повече от 2020г., или 34% от населението. По това време в страната върлува епидемия на инфлуенца тип Б. A през 2017 година смъртността за целия период е по-висок от този през 2020 година- годината на световна пандемия.

Смъртността в Пловдив и областта от началото на годината - по-ниска, отколкото през 2017Скритата смъртност в страната изчезна, данните съпоставими с инфлуенца тип Б

За сравнение- графиката на Нидерландия върви по следния начин: През 2017 година 71% от населението са търсили съвети онлайн. Процентите продължават да се покачват постепенно всяка година и достигат своя връх през 2020г., когато 76% от населението на Нидерландия използва интернет за справочник и връзка с лекари.

Данните на Евростат сочат още, че само 20% от гражданите на Европейски съюз в периода на пандемия и локдаун са уговорили среща с практикуващи лекари. 13% са имали достъп до други здравни услуги чрез уебсайт или приложение, вместо да посещават лично болница или лекар, докато 11% от гражданите са имали достъп до личните си здравни досиета онлайн.

Проучването на Общността за използването на ИКТ в домакинствата и от отделни лица е ежегодно проучване, провеждано от 2002 г. насам, събиращо данни за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ), интернет, електронно управление и електронни умения в домакинствата и от отделни лица.