Най-ниските температури през декември ще бъдат между -15 и -10 градуса, по Черноморието – около -7 градуса, а най-високите температури ще са между 9 и 14 градуса, предаде БТА, позовавайки се на информация от НИМХ към БАН.

През последния месец от годината се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е 0-1 градуса, в Горнотракийската низина – 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони – около 4 градуса, а в планините – от -8 до -3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони – между 70 и 120 литра на квадратен метър.

Декември ще започне със студено време, но без съществени валежи. Към 4-5 декември температурите относително ще се повишат. През периода 5-7 декември ще се създаде валежна обстановка. В по-голямата част от страната ще вали сняг, а в източните райони и в Горнотракийската низина, отначало ще превалява дъжд. В края на първото десетдневие валежите ще спрат.

През първите дни от второто десетдневие ще е без валежи. Температурите относително ще се повишат. В периода 15-20 декември ще преобладава облачно време и на много места ще превалява сняг. Температурите ще се понижат.

В началото на третото десетдневие валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. В средата на десетдневието ще се заоблачи и на места ще превали сняг. Повишена е вероятността за валежи и през последните дни от месеца.

Според климатичната справка и в метеорологично отношение декември е първият зимен месец.

През него преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна България - 4-5. При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. поврати на топлина.

Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни е от 9 до 14, на ясните – от 2 до 4, а на мъгливите дни в равнинните райони – от 7 до 12.

Астрономическата справка показва, че в началото на декември слънцето в София изгрява в 7.37 ч., и залязва в 16.54 ч. Продължителността на деня е 9 ч. и 17 мин.. В края на месеца слънцето изгрява в 7.57 ч. и залязва в 17.03 ч.. Продължителността на деня е 9 ч. и 6 мин.

Фазите на луната през месеца са: на 7 декември – първа четвърт, на 14 декември – пълнолуние, на 21 – последна четвърт, а на 29 декември – новолуние. Астрономическата зима започва на 21 декември в 12.44 ч.

Снимка: Мирослав Чобанов

TrafficNews.bg